Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is melk drinken gezond?

Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.

Sterke botten

Calcium is, samen met vitamine D, belangrijk voor sterke botten en het voorkomen van botbreuken. Zuivel is bovendien een belangrijke leverancier van eiwitten, en de vitamines B2 en B12.

Wat adviseert het Voedingscentrum?

Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk. In de Schijf van Vijf vind je de magere en halfvolle varianten zonder toegevoegd suiker. Magere varianten bevatten nagenoeg evenveel calcium en vitamine B12 als de 'gewone' varianten, maar minder verzadigd vet. Te veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Ook sojadrink met toegevoegd vitamine B2, vitamine B12 en calcium staat in de Schijf van Vijf. Meer over zuivelalternatieven.

Melk goed voor elk?

Voor veruit de meeste mensen is melk een goede en gemakkelijke manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar voor een kleine groep mensen kan het drinken van melk klachten veroorzaken. Het gaat hierbij om mensen met koemelkallergie en lactose-intolerantie.

Koemelkallergie

Ongeveer 2-3% van de baby's heeft last van koemelkallergie. Bij ongeveer de helft van deze kinderen verdwijnen de klachten in de eerste 4 levensjaren.

Het overgrote deel van de mensen die allergisch zijn voor koemelk, is dat ook voor geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, kamelenmelk, buffelmelk en ezelmelk.

Lactose-intolerantie

Mensen met lactose-intolerantie moeten ervoor zorgen dat zij niet te veel lactose binnenkrijgen. Meestal is het niet nodig om melk en melkproducten volledig te mijden. Het beste is om samen met arts of diëtist een voedingsschema samen te stellen. Zij kunnen er voor zorgen dat je niet te veel lactose eet, zonder dat er een tekort aan andere voedingsstoffen ontstaat. Ook kunnen ze bepalen welke melkvervanger het best bij je past.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.