Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel extra vitamine D heeft een 70-plusser nodig?

Voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar is het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken.

Hoeveel vitamine D heb jij nodig als 70-plusser?

50-70 jaar 70+ jaar
Vrouwen 10 microgram 20 microgram
Mannen 10 microgram* 20 microgram
* Alleen als je een getinte of donkere huid hebt, overdag niet veel in de zon komt, of als je je huid bedekt.

Je kunt druppels, capsules of tabletten vitamine D kopen bij de apotheek of drogist. Meestal staat op het etiket vitamine D3 en soms D2. Je kunt beide kiezen. Vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere merken. De hoeveelheid microgram staat op het etiket.

Welke klachten voorkom je door vitamine D te slikken?

Bij een tekort aan vitamine D kun je last krijgen van spierzwakte en pijn in je botten. Ook kan het moeilijker zijn om op te staan en kunnen je botten sneller breken. Door de spierzwakte en last van je botten val je makkelijker.

Verder kan een tekort aan vitamine D en calcium botontkalking en osteoporose veroorzaken. Dit speelt vooral bij vrouwen na de overgang. Ook dit vergroot je kans om een bot te breken.

Extra vitamine D slikken is nodig voor jonge kinderen, vrouwen boven de 50, mannen boven de 70, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen.

Hoe krijg je normaal gesproken vitamine D binnen?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D aanmaken. Wanneer je een getinte of donkere huid hebt maakt je lichaam minder vitamine D uit zonlicht aan.

Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Andere vitamines slikken?

Andere voedingssupplementen slikken is niet nodig als je gezond en gevarieerd eet. In sommige gevallen kan het wel verstandig zijn om vitamines bij te slikken, bijvoorbeeld als je eenzijdig eet of soms bij ziekte. Als je denkt dat je extra vitamines nodig hebt, kun je dit overleggen met je arts.