Wat zijn eieren?
De eieren die wij eten komen vrijwel altijd van de
kip. Een ei bestaat uit een schaal van kalk, eiwit en een dooier. De schaal is
wit of bruin, afhankelijk van het ras van de kip. Eieren worden gelegd
door leghennen. Deze worden speciaal gefokt om veel eieren te leggen. Het zijn
dus andere rassen dan vleeskippen.
In
Nederland worden vooral eieren uit eigen land verkocht.
Hoeveel eieren eten we in Nederland?
Volwassenen in Nederland eten gemiddeld 18 gram ei per dag. Dat zijn ongeveer 2,5 eieren per week. Daarnaast worden eieren verwerkt in allerlei producten, zoals sauzen, bakkerijproducten en pasta. Het totale verbruik van eieren is ongeveer 200 stuks per persoon per jaar.
Wat is het verschil tussen biologische, vrije uitloop-
en scharreleieren?
De aanduidingen ‘biologisch’, ‘vrije-uitloop’ en ‘scharrel’ zijn
wettelijk vastgelegd en herkenbaar aan de eicode op het ei. Bij elke code horen andere
regels voor dierenwelzijn, maar binnen één code kunnen er ook verschillen
zijn. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten eieren. De
belangrijkste kenmerken vind je ook terug in de boodschappenhulp dierenwelzijn.
Code 1: vrije uitloopei en grasei
Vrije-uitloopeieren en graseieren komen van kippen die
naar buiten kunnen. Om aan het keurmerk te voldoen, moet buiten een uitloop van
4 m² per kip beschikbaar zijn. De kippen krijgen meer ruimte dan het geval is
bij scharreleieren. Een klein gedeelte van de snavel wordt gebrand of geslepen.
Kippen die de graseieren hebben gelegd krijgen daarnaast alleen plantaardig
voer. Op vrije-uitloop eieren kan het Beter Leven keurmerk 2 sterren staan en
op het grasei het Gras keurmerk.
sluiten
Code 3: koloniehuisvesting
De koloniehuisvesting is in plaats gekomen van het
kooisysteem (legbatterijen). Deze zijn sinds 2012 verboden, omdat ze niet
voldeden aan de eisen voor dierenwelzijn. Koloniehuisvesting heeft kooien met
30 tot 60 kippen. Hierbij hebben de kippen meer ruimte dan in de
oorspronkelijke legbatterijen. Deze eieren zijn meestal niet in doosjes in de
winkel verkrijgbaar, maar gaan naar de verwerkende industrie. Ook kunnen ze
soms in andere winkels of landen voorkomen.
sluiten
Andere verschillen tussen eieren
Eieren kunnen verschillen in grootte. Dit staat op de
verpakking aangegeven met de aanduiding S, M, L of XL.
Daarnaast bestaan er verschillen op basis het voer dat
de kippen gekregen hebben. Door speciaal voer kunnen de eieren een iets andere voedingswaarde
krijgen. Alle eieren staan in de Schijf van Vijf, ongeacht het
voer dat ze hebben gekregen. Het zegt ook niets over de omstandigheden
waaronder de kippen leven. Voorbeelden zijn maiseieren (voer met mais) en volkoren eieren (voer met volkoren granen).
Waar bewaar je eieren?
Ongekookte eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast op 4 °C. Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers en wordt de groei van bacteriën geremd. Ziekmakers zoals salmonella krijgen
zo minder kans. Als je eieren met de punt naar beneden in het doosje bewaart, blijven ze langer goed. Bewaar eieren liever niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten. Eieren nemen namelijk snel geurtjes over.
Kijk in de online bewaarwijzer voor meer bewaaradvies. Hier vind je ook hoe en hoelang je gekookte en gebakken eieren het beste kunt bewaren.
Veelgestelde vragen over het bewaren van eieren
Kun je eieren invriezen?
Je kunt eieren ook invriezen. Klop ze eerst even los. Ze blijven minimaal 3 maanden goed in de vriezer.
sluiten
Hoe maak je eieren klaar?
De bekendste manieren om eieren klaar te maken zijn: bakken, koken en pocheren. Lees hoe je een ei kookt. Bekijk ook onze recepten met eieren.
Bij bereiding van eieren is het belangrijk om altijd
je handen te wassen na het aanraken van rauwe eieren of de eierschaal. Ook aan
de schaal kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Bekijk meer tips over veilig omgaan met eieren.
Zijn eieren gezond?
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze
bevatten de vitamines B12, D, A, B2 en foliumzuur, en mineralen als fosfor, seleen, ijzer en zink. Ook bevatten eieren eiwit en vet. In de dooier zit het grootste deel van het eiwit en vet. Er zit meer onverzadigd vet dan verzadigd vet in de dooier.
Eieren bevatten verder veel cholesterol. Het
eten van producten met cholesterol kan leiden tot verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed, maar verzadigd vet in je voeding heeft een groter effect. Pas dus vooral op met producten met veel verzadigd vet, zoals koekjes, snacks en vette kaas- en vleesvarianten.
Veelgestelde vragen over de gezondheid van eieren
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei?
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil
of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras
van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer. Door bètacaroteen aan
het voer toe te voegen worden dooiers meer oranje.
sluiten
Kun je eieren veilig eten?
In Nederland houden diverse instanties toezicht om eieren
veilig op je bord te krijgen. Van boerderij tot aan je keuken zijn er allerlei
controles. Check de 4 stappen in de infographic hieronder. Tik op de afbeelding
om naar de volgende stap te gaan. Moeite om de infographic te lezen? Bekijk dan
de tekst in de uitklapper onder de afbeelding
Ziekten
Er kunnen besmettelijke ziekten voorkomen bij kippen die eieren leggen. Biologische kippen en vrije-uitloopkippen lopen buiten en daardoor is het risico op besmettelijke ziekten groter. Zo verspreiden trekkende vogels de vogelgriep. Als er vogelgriep heerst, mogen leghennen niet naar buiten en worden ze binnen gehouden.
Salmonella op eieren
Ongeveer 1 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Door eieren goed te verhitten maak je salmonella onschadelijk. Je kunt besmetting voorkomen door geen rauwe eieren in gerechten te verwerken die niet meer worden verhit. Denk daarbij aan bavaroise, mousse of zelfgemaakte mayonaise.
Was verder je handen na het aanraken van rauwe eieren of de eierschaal. Ook aan de schaal kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Lees meer tips over veilig omgaan met eieren.
Schadelijke stoffen in eieren
Door milieuvervuiling kunnen in eieren schadelijke stoffen zoals dioxines of PFAS voorkomen. Bijvoorbeeld door besmet voer of in eieren van kippen die buiten lopen. Eieren van vrije uitloop of biologische eieren worden hierop
extra gecontroleerd.
Ook in eieren van hobbykippen kunnen schadelijke stoffen zitten, zoals dioxines of PFAS. Om het risico op dioxine zo laag mogelijk te houden, zijn er adviezen. Uit onderzoek blijkt ook dat er te veel PFAS kan zitten in eieren van hobbykippen. Lees meer over PFAS en het advies bij eieren van eigen kippen.
Geverfde eieren
In de winkel zijn soms gekleurde, gekookte eieren te koop. Er is een kleine kans dat de kleurstof door de
schaal is gedrongen, maar dat is echt geen ramp. Voor deze eieren moet
verplicht een veilige, onschadelijke verf gebruikt worden.
Als je zelf eieren wilt verven, kan dit met gewone viltstift, speciale
eierverf, eierstiften, gewone waterverf of vingerverf. Het ei neemt vaak wel wat kleurstof op, maar het gaat
daarbij om zo’n kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de
gezondheid, ook niet voor kinderen.
Gebruik natuurlijk geen zware
verf, zoals bijvoorbeeld muurverf, autolak of verf die bedoeld is voor het
schilderwerk in huis.
Zijn eieren duurzaam?
Eieren zijn duurzamer dan andere dierlijke producten, en dan met name vlees en vleeswaren. Door vlees te vervangen door een ei maak je een duurzamere keuze. In vergelijking met eieren is de milieu-impact van rood vlees ongeveer 5 keer zo hoog, het landgebruik 2,5 keer zo hoog en waterverbruik 2 keer zo hoog. Voor kip is dit verschil kleiner: de milieu-impact is ongeveer 1,5 keer zo hoog, het landgebruik 1,5 keer zo hoog en het waterverbruik is zelfs wat lager (0,9 keer). Toch bestaan er bij eieren, net als bij vlees,
uitdagingen op het gebied van het milieu en dierenwelzijn.
Hoe kies ik de meest duurzame eieren?
Wanneer je een verantwoorde keuze
wilt maken in het ei-schap kun je het beste kiezen voor een ei met een
topkeurmerk. Topkeurmerken zijn keurmerken die het hoogst scoren op het gebied
van milieu, dierenwelzijn en/of mens en werk en daarnaast goed scoren op
controle en transparantie. Topkeurmerken die op eieren voor kunnen komen zijn:
- Biologisch
- EKO-NL 3 sterren
- Demeter
- Beter Leven 3 sterren
In de boodschappenhulp dierenwelzijn staat precies uitgelegd hoe je aan de eicode en aan het keurmerk kan zien hoe een kip leeft.