Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
!

Schijf van Vijf krijgt doorontwikkeling

Tot half april verwerken we nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezond, duurzaam en veilig eten. Tot die tijd blijft de Schijf van Vijf gewoon bruikbaar. Lees meer

Eieren

In het kort

  • Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. 2-3 eieren (voor vegetariërs 3-4 eieren) per week past in een gevarieerde voeding.
  • Er bestaan biologische, vrije-uitloop, scharrel en koloniehuisvesting eieren. Het verschil zit vooral in de leefomstandigheden van de kip die de eieren legt.
  • Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella. Van een salmonellabesmetting kun je maag-darmklachten krijgen. Door eieren goed te verhitten maak je salmonella onschadelijk. Was ook je handen na het aanraken van rauwe eieren of de eierschaal.
  • Bij het kopen van eieren kan je letten op de topkeurmerken Biologisch, EKO-NL 3 sterren, Demeter en Beter Leven 3 sterren.

Wat zijn eieren?

De eieren die wij eten komen vrijwel altijd van de kip. Een ei bestaat uit een schaal van kalk, eiwit en een dooier. De schaal is wit of bruin, afhankelijk van het ras van de kip. Eieren worden gelegd door leghennen. Deze worden speciaal gefokt om veel eieren te leggen. Het zijn dus andere rassen dan vleeskippen. In Nederland worden vooral eieren uit eigen land verkocht. 

Hoeveel eieren eten we in Nederland?

Volwassenen in Nederland eten gemiddeld 18 gram ei per dag. Dat zijn ongeveer 2,5 eieren per week. Daarnaast worden eieren verwerkt in allerlei producten, zoals sauzen, bakkerijproducten en pasta. Het totale verbruik van eieren is ongeveer 200 stuks per persoon per jaar.

Wat is het verschil tussen biologische, vrije uitloop- en scharreleieren?

De aanduidingen ‘biologisch’, ‘vrije-uitloop’ en ‘scharrel’ zijn wettelijk vastgelegd en herkenbaar aan de eicode op het ei. Bij elke code horen andere regels voor dierenwelzijn, maar binnen één code kunnen er ook verschillen zijn. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten eieren. De belangrijkste kenmerken vind je ook terug in de  boodschappenhulp dierenwelzijn.      

Biologische eieren voldoen aan de standaarden van  biologische landbouw. Dat houdt onder andere in dat de kippen biologisch voer krijgen, ze naar buiten kunnen, meer ruimte krijgen dan vrije-uitloop en scharrelkippen, de snavels niet worden gekapt en over het algemeen minder antibiotica krijgen. Op biologische eieren kunnen de volgende keurmerken staan: Beter Leven keurmerk 3 sterren van de Dierenbescherming, het EKO-keurmerk, Demeter en altijd het Europees biologisch keurmerk.
sluiten
Vrije-uitloopeieren en graseieren komen van kippen die naar buiten kunnen. Om aan het keurmerk te voldoen, moet buiten een uitloop van 4 m² per kip beschikbaar zijn. De kippen krijgen meer ruimte dan het geval is bij scharreleieren. Een klein gedeelte van de snavel wordt gebrand of geslepen. Kippen die de graseieren hebben gelegd krijgen daarnaast alleen plantaardig voer. Op vrije-uitloop eieren kan het Beter Leven keurmerk 2 sterren staan en op het grasei het Gras keurmerk.
sluiten

Code 2 eieren zijn op te delen in 3 typen, met allemaal andere maatregelen voor dierenwelzijn:

  • Scharreleleieren: komen van kippen die vrij rondlopen in schuren met strooisel op de grond. De kippen kunnen niet naar buiten. Ze hebben minder ruimte dan biologische en vrije-uitloopkippen. Een klein gedeelte van de snavel wordt gebrand of geslepen.
  • Scharrel+ eieren (scharreleieren met het Beter Leven keurmerk 1 ster): deze voldoen aan meer eisen voor dierenwelzijn dan gewone scharreleieren. Zo kunnen ze wel overdekt naar buiten.
  • Rondeeleieren: voldoen aan veel eisen waaraan ook de biologische eieren aan voldoen, maar krijgen alleen geen biologisch voer. Rondeelkippen zitten qua ruimte die ze krijgen tussen vrije-uitloopkippen en biologische kippen in. De kippen mogen naar buiten en de snavels worden niet gekapt. Van de Dierenbescherming krijgen ze het Beter Leven keurmerk 3 sterren. Ook het keurmerk On the way to PlanetProof staat op de verpakking van rondeeleieren.
sluiten
De koloniehuisvesting is in plaats gekomen van het kooisysteem (legbatterijen). Deze zijn sinds 2012 verboden, omdat ze niet voldeden aan de eisen voor dierenwelzijn. Koloniehuisvesting heeft kooien met 30 tot 60 kippen. Hierbij hebben de kippen meer ruimte dan in de oorspronkelijke legbatterijen. Deze eieren zijn meestal niet in doosjes in de winkel verkrijgbaar, maar gaan naar de verwerkende industrie. Ook kunnen ze soms in andere winkels of landen voorkomen.
sluiten

Een voorbeeld van een eicode is: 2-NL-45146 01.

  • Het eerste getal geeft dus aan hoe de kip geleefd heeft. Dit kan een 0, 1, 2 of 3 zijn.
  • De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. NL staat voor Nederland. 
  • De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.
sluiten

Andere verschillen tussen eieren

Eieren kunnen verschillen in grootte. Dit staat op de verpakking aangegeven met de aanduiding S, M, L of XL.

Daarnaast bestaan er verschillen op basis het voer dat de kippen gekregen hebben. Door speciaal voer kunnen de eieren een iets andere voedingswaarde krijgen. Alle eieren staan in de Schijf van Vijf, ongeacht het voer dat ze hebben gekregen. Het zegt ook niets over de omstandigheden waaronder de kippen leven. Voorbeelden zijn maiseieren (voer met mais) en volkoren eieren (voer met volkoren granen).

Waar bewaar je eieren?

Ongekookte eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast op 4 °C. Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers en wordt de groei van bacteriën geremd. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Als je eieren met de punt naar beneden in het doosje bewaart, blijven ze langer goed. Bewaar eieren liever niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten. Eieren nemen namelijk snel geurtjes over.

Kijk in de online bewaarwijzer voor meer bewaaradvies. Hier vind je ook hoe en hoelang je gekookte en gebakken eieren het beste kunt bewaren.

Veelgestelde vragen over het bewaren van eieren

De schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Zo beschermt het zich tegen schadelijke bacteriën. Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.

Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er minder condensvorming op. De eieren blijven dan langer goed. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt ook zoveel mogelijk gelijk gehouden.

sluiten

Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Het is wettelijk vastgelegd dat een vers ei 28 dagen na de legdatum houdbaar is. Na 28 dagen zijn ze niet ineens bedorven, maar ze zijn wel minder vers en de kans dat salmonella uitgroeit is iets groter. Eet eieren bij voorkeur voor of op de houdbaarheidsdatum. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door. Hard koken of goed doorbakken zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.

Drijftest voor eieren

Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren vers zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water. Een ei dat drijft is niet vers. Als je zout aan het water toevoegt, werkt de test sneller bij minder oude eieren. De ‘drijftest’ werkt dus alleen om eieren te testen op versheid, het zegt niets over besmetting met bacteriën. Ook kan een niet-vers ei nog prima gegeten kan worden. Gooi het ei dus niet zomaar weg. Kijk voor de houdbaarheid op de verpakking. Ruik goed aan een ei dat niet vers is of over de datum. Ruikt het anders? Eet het ei dan niet op. Ruikt het prima? Dan kun je het nog eten. Het is wel aan te raden om het ei goed te verhitten.

Als je liever een vers ei eet, gebruik een drijvend ei dan door bijvoorbeeld een hartige taart. Weggooien zou zonde zijn!   

sluiten
Je kunt eieren ook invriezen. Klop ze eerst even los. Ze blijven minimaal 3 maanden goed in de vriezer.
sluiten

Hoe maak je eieren klaar?

De bekendste manieren om eieren klaar te maken zijn: bakken, koken en pocheren. Lees hoe je een ei kookt. Bekijk ook onze recepten met eieren

Bij bereiding van eieren is het belangrijk om altijd je handen te wassen na het aanraken van rauwe eieren of de eierschaal. Ook aan de schaal kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Bekijk meer tips over veilig omgaan met eieren.

Zijn eieren gezond?

Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten de vitamines B12, D, A, B2 en foliumzuur, en mineralen als fosfor, seleen, ijzer en zink. Ook bevatten eieren eiwit en vet. In de dooier zit het grootste deel van het eiwit en vet. Er zit meer onverzadigd vet dan verzadigd vet in de dooier.

Eieren bevatten verder veel cholesterol. Het eten van producten met cholesterol kan leiden tot verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed, maar verzadigd vet in je voeding heeft een groter effect. Pas dus vooral op met producten met veel verzadigd vet, zoals koekjes, snacks en vette kaas- en vleesvarianten.

Veelgestelde vragen over de gezondheid van eieren

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. We adviseren om te variëren in peulvruchten, noten, ei, vis en vlees. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, kunnen ze meer eieren per week eten dan vleeseters: 3 tot 4 stuks per week. Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze. Lees meer over gezond vegetarisch eten.

De hoeveelheid eieren die wij adviseren is gebaseerd op de gemiddelde consumptie van eieren in Nederland. De Gezondheidsraad geeft aan dat een meer dan gemiddeld gebruik van cholesterolrijke producten niet wenselijk is. Naast eieren zijn vlees en vleesproducten een belangrijke bron van voedingscholesterol. Omdat vegetariërs geen vlees eten, kunnen zij iets meer eieren per week nemen.

sluiten

Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.

Hoe weet je onder welke omstandigheden de kip haar eieren heeft gelegd? Zoek het op in de  Boodschappenhulp Dierenwelzijn en maak een overwogen keuze.

sluiten
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer. Door bètacaroteen aan het voer toe te voegen worden dooiers meer oranje.       
sluiten

Eieren bevatten grotendeels dezelfde voedingstoffen als vlees, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Zo bevat vlees meer eiwit dan ei. Een ei bevat weer meer vitamine A dan vlees. Ook soorten vlees variëren in voedingstoffen: rundvlees bevat meer ijzer dan kip.

Eieren en vlees staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf. In dit vak staan peulvruchten, noten, vis, ei en vlees. De producten in dit vak bevatten eiwit en vitamines zoals vitamine B1, vitamine B12 en mineralen zoals ijzer. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals ei, vlees en vis. IJzer in ei en plantaardige producten worden door het lichaam iets minder goed opgenomen dan het ijzer in vlees en vis.

sluiten
Er zijn mensen bij wie kippenei-eiwit een allergische reacties kan veroorzaken. Als er ei in een product zit, dan moet dit op het etiket staan. Lees meer op de website van Stichting Voedselallergie.  
sluiten

Kun je eieren veilig eten?

In Nederland houden diverse instanties toezicht om eieren veilig op je bord te krijgen. Van boerderij tot aan je keuken zijn er allerlei controles. Check de 4 stappen in de infographic hieronder. Tik op de afbeelding om naar de volgende stap te gaan. Moeite om de infographic te lezen? Bekijk dan de tekst in de uitklapper onder de afbeelding

Dit laat de stappen zien van boerderij tot het ei op je bord. Dit laat zien wat er op de boerderij gebeurt om eieren veilig op je bord te krijgen. Dit laat zien wat er op de boerderij gebeurt om eieren veilig op je bord te krijgen. Dit laat zien wat er in het eierpakstation gebeurt. Dit laat zien hoe er in de winkel veilig wordt omgegaan met eieren. Dit laat zien wat je thuis kunt doen om veilig je ei te eten.

Welke weg leggen eieren af? En wie letten er op de veiligheid? Check de 4 stappen van boerderij tot bord.

1. De boerderij

Op de boerderij wordt de kip, het voer en het ei gecheckt. Zo vinden controles plaats op schadelijke stoffen en ziekmakende bacteriën zoals salmonella.

De eieren krijgen ook een stempel met een ei-code. De ei-code begint met een cijfer:

  • 0 = biologisch ei
  • 1 = vrije uitloopei
  • 2 = scharrelei
  • 3 = koloniehuisvesting

Lees meer over de codes en wat dit betekent voor dierenwelzijn.

Daarna vind je de afkorting van het land van herkomst. NL staat voor Nederland. De laatste reeks getallen verwijst naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen.

Deze partijen houden toezicht:

  • NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) ziet toe op diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid.
  • COKZ (Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken) controleert de kwaliteit, voedselveiligheid en etikettering van eieren en eiproducten.
  • Skal Biocontrole houdt toezicht op de naleving van de biologische productievoorschriften.
  • Certificerende instanties: voeren controles uit voor het keurmerk IKB Ei.
  • WFSR (Wageningen Food Safety Research): doet onderzoek naar veilig en betrouwbaar voedsel.

2. Het eierpakstation

Eieren worden gesorteerd op grootte (S, M, L of XL) en kwaliteit (A of B) en voorzien van datum. B-kwaliteit wil bijvoorbeeld zeggen dat de schaal er iets anders uitziet. Deze eieren worden bijvoorbeeld in koekjes, cakes en salades gebruikt. De eieren krijgen een stempel met de ‘ten minste houdbaar tot’-datum tot 28 dagen na het leggen. COKZ houdt toezicht op de eierpakstations.

3. De winkel

Eieren mogen in de winkel zowel buiten de koeling als in de koeling bewaard worden. De NVWA houdt toezicht op de winkels.

4. Jouw keuken

3 dingen die jij kunt doen om thuis veilig je ei te eten:

  • Bewaar de eieren in de doos in de koelkast (bij een temperatuur van 4 °C).
  • Was je handen en keukengerei na contact met rauw ei of de eierschaal.
  • Verhit eieren tot ze goed gaar zijn. Dit is extra belangrijk voor zwangeren, ouderen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand.

Lees meer tips over veilig omgaan met eieren.

sluiten

Ziekten

Er kunnen besmettelijke ziekten voorkomen bij kippen die eieren leggen. Biologische kippen en vrije-uitloopkippen lopen buiten en daardoor is het risico op besmettelijke ziekten groter. Zo verspreiden trekkende vogels de vogelgriep. Als er vogelgriep heerst, mogen leghennen niet naar buiten en worden ze binnen gehouden.

Salmonella op eieren

Ongeveer 1 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Door eieren goed te verhitten maak je salmonella onschadelijk. Je kunt besmetting voorkomen door geen rauwe eieren in gerechten te verwerken die niet meer worden verhit. Denk daarbij aan bavaroise, mousse of zelfgemaakte mayonaise.

Was verder je handen na het aanraken van rauwe eieren of de eierschaal. Ook aan de schaal kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Lees meer tips over veilig omgaan met eieren.

Schadelijke stoffen in eieren

Door milieuvervuiling kunnen in eieren schadelijke stoffen zoals dioxines of PFAS voorkomen. Bijvoorbeeld door besmet voer of in eieren van kippen die buiten lopen. Eieren van vrije uitloop of biologische eieren worden hierop extra gecontroleerd.

Ook in eieren van hobbykippen kunnen schadelijke stoffen zitten, zoals dioxines of PFAS. Om het risico op dioxine zo laag mogelijk te houden, zijn er adviezen. Uit onderzoek blijkt ook dat er te veel PFAS kan zitten in eieren van hobbykippen. Lees meer over PFAS en het advies bij eieren van eigen kippen.

Geverfde eieren

In de winkel zijn soms gekleurde, gekookte eieren te koop. Er is een kleine kans dat de kleurstof door de schaal is gedrongen, maar dat is echt geen ramp. Voor deze eieren moet verplicht een veilige, onschadelijke verf gebruikt worden.

Als je zelf eieren wilt verven, kan dit met gewone viltstift, speciale eierverf, eierstiften, gewone waterverf of vingerverf. Het ei neemt vaak wel wat kleurstof op, maar het gaat daarbij om zo’n kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet voor kinderen. Gebruik natuurlijk geen zware verf, zoals bijvoorbeeld muurverf, autolak of verf die bedoeld is voor het schilderwerk in huis.

Zijn eieren duurzaam?

Eieren zijn duurzamer dan andere dierlijke producten, en dan met name vlees en vleeswaren. Door vlees te vervangen door een ei maak je een duurzamere keuze. In vergelijking met eieren is de milieu-impact van rood vlees ongeveer 5 keer zo hoog, het landgebruik 2,5 keer zo hoog en waterverbruik 2 keer zo hoog. Voor kip is dit verschil kleiner: de milieu-impact is ongeveer 1,5 keer zo hoog, het landgebruik 1,5 keer zo hoog en het waterverbruik is zelfs wat lager (0,9 keer). Toch bestaan er bij eieren, net als bij vlees, uitdagingen op het gebied van het milieu en dierenwelzijn.

Luchtkwaliteit

De pluimveehouderij is een belangrijke bron van fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor verschillende heel kleine deeltjes in de lucht. Het fijnstof is afkomstig van de huid en veren van de kippen en van het strooisel en voer. De hoeveelheid fijnstof die vrijkomt in kooisystemen is fors lager dan bij scharrelsystemen. Te hoge concentraties aan fijnstof in de lucht zijn schadelijk voor de gezondheid van mensen.

Mest

De vleesindustrie zorgt voor een mestoverschot in Nederland. Het overgrote deel van de mestproductie komt van rundvee, (leg)kippen dragen er slechts voor een heel klein deel aan bij. Een groot deel van de mest van (leg)kippen wordt tot mestkorrels verwerkt en gebruikt op Nederlandse of buitenlandse akkers. Daarnaast wordt een groot deel verbrand als biomassa om energie op te wekken.

sluiten

Hoe kies ik de meest duurzame eieren?

Wanneer je een verantwoorde keuze wilt maken in het ei-schap kun je het beste kiezen voor een ei met een topkeurmerk. Topkeurmerken zijn keurmerken die het hoogst scoren op het gebied van milieu, dierenwelzijn en/of mens en werk en daarnaast goed scoren op controle en transparantie. Topkeurmerken die op eieren voor kunnen komen zijn:

  • Biologisch
  • EKO-NL 3 sterren
  • Demeter
  • Beter Leven 3 sterren

In de boodschappenhulp dierenwelzijn staat precies uitgelegd hoe je aan de eicode en aan het keurmerk kan zien hoe een kip leeft.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ549 kJ
Energiewaarde in kcal132 kcal
Vet
Vet totaal9,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd3,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis3,7 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,6 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,5 g
Linolzuur0,5 g
ALA0,01 g
EPA0,05 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal12 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen0 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten81,5 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne234 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,0 mg
Retinol activiteit equivalent192 µg
Vitamine B10,07 mg
Vitamine B121,43 µg
Vitamine B20,38 mg
Vitamine B60,090 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D1,1 µg
Vitamine E3,1 mg
Zeaxanthine134 µg
Overigen
Alcohol0 g
As1 g
Cholesterol350,0 mg
Water76 g
Koolhydraten
Koolhydraten0,2 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden0,2 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,154 g
Zout0,385 g
Mineralen
Calcium58 mg
Fosfor233 mg
IJzer2,3 mg
Jodium32 µg
Kalium146 mg
Koper0,06 mg
Magnesium15 mg
Selenium17 µg
Zink1,60 mg