Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Spelregel 1: Gezonder eten om af te vallen

Om te werken aan een goed gewicht, moet je weten wat gezond eten is. Daarvoor is de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de Schijf van Vijf heb je een gezond eetpatroon.

Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten die gezondheidswinst opleveren, plus alle benodigde voedingsstoffen om fit voor de dag te komen. 

Lees meer over de Schijf van Vijf

Kies gezondere producten

Eten en drinken leveren energie. Dat zit in vet, koolhydraten, eiwit en alcohol. Niet alleen hoeveel je eet, maar ook wat je eet heeft invloed op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Als je wilt afvallen, is het goed om producten met veel vet, met veel suiker en met alcohol te laten staan.

Je krijgt minder calorieën binnen als je alleen producten kiest uit de Schijf van Vijf. Als je wilt afvallen kun je producten die niet in de Schijf van Vijf staan vervangen door producten die wel in de Schijf van Vijf staan. 

Kijk hier welke producten een gezondere keuze zijn

Vermijd extra’s

Ongezonde tussendoortjes heb je niet nodig, omdat je met de producten uit de 5 vakken alle noodzakelijke voedingsstoffen al binnenkrijgt. Voorbeelden van extra’s zijn snoep, koek, gebak, snacks. Als je wilt afvallen, kun je beter alle extra’s mijden.

Als je toch trek krijgt, kun je ze het beste vervangen door basisproducten, die minder calorieën bevatten. Denk daarbij aan snacktomaatjes, een sinaasappel of een boterham met kipfilet.

Lees ook de andere spelregels:

Gaat het afvallen beter als ik veel water drink?

Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen.

Ook een glas water nemen in plaats van een calorierijk tussendoortje kan je op een moeilijk moment gebruiken om een verleiding te weerstaan.

De betere keuze

Water drinken is een betere keuze dan frisdrank en vruchtendranken. Daar zitten veel suikers en dus calorieën in. Als je wilt afvallen, kies dan vooral voor water of thee en koffie zonder suiker.

Minder eten, meer bewegen

Gezondere keuzes maken bij het eten en drinken is niet het enige dat je kunt doen om af te vallen. Minder eten en meer bewegen zijn minstens zo belangrijk. 

sluiten
Helpt grapefruit- of citroensap om af te vallen?

Grapefruitsap of citroensap helpt niet om vet af te breken. Dat is een fabeltje. Er is geen enkel bewijs dat het drinken van deze sappen invloed heeft op de vetverbranding.

Daarnaast krijg je bij het drinken van grapefruitsap ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. In een glas grapefruitsap (200 ml) zit ongeveer 15 gram suiker. Dit komt neer op bijna 4 suikerklontjes. In het geval van citroensap is de hoeveelheid suiker minder, omdat je dit flink verdund met water voordat je het opdrinkt.

Het is beter om een stuk fruit te eten als je af wilt vallen. Je hebt dan sneller een vol gevoel vanwege de vezels die je binnenkrijgt. Dat is na het drinken van grapefruit- of citroensap een stuk minder het geval.

sluiten
Kan ik afvallen met smoothies, pillen of andere afslankproducten?

Wil je afvallen met smoothies of met een sapkuur? Of denk je dat afslankpillen en poeders werken om te vallen? Waarschijnlijk werkt het even, maar er kleven toch nadelen aan. De kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als voorheen.

Afvallen met smoothies of sapjes

Sapkuren houdt in dat je alleen een bepaalde hoeveelheid vruchtensappen of thee mag drinken en verder niets. Daarom wordt ook wel van sapvasten gesproken. Van sapkuren val je af omdat je minder energie binnenkrijgt dan je nodig hebt. Enkele dagen sapkuren kan waarschijnlijk geen kwaad, maar langer dan een paar dagen sapkuren raden we af. Er wordt dan namelijk spierweefsel afgebroken en je krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen.

Daarnaast helpen appelazijn, grapefruitsap of citroensap niet om af te vallen. Dat deze sappen vet afbreken is een fabeltje. Er is geen enkel bewijs dat zure drankjes invloed hebben op de vetverbranding.

Afvallen met pillen en poeders

Het effect van afslankpillen en poeders om af te vallen, is niet duidelijk bewezen. Je kunt beter een gezond voedingspatroon aanleren, waardoor je op een verantwoorde en geleidelijke manier gewicht verliest.

Als je heel weinig eet doordat je een extreem afvaldieet volgt, is het vaak lastig om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen die je nodig hebt. Je kunt er dan voor kiezen om een multivitamine te nemen. Op de verpakking staat hoeveel procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) er in zit. Kies voor maximaal 100% ADH. Meer is niet nodig en ook niet beter, het kan zelfs schadelijk zijn.

Afvallen met afslankproducten

Afslankproducten zijn speciale producten die helpen bij het afvallen. Ook maaltijdvervangers vallen hieronder. Maaltijdvervangers kunnen eventueel het ontbijt of de lunch vervangen, maar zijn duurder dan een gewone voedzame maaltijd. Het belangrijkste is om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Lees meer over speciale maaltijdvervangers en bekende diëten.

Dit werkt wél

Wil je blijvend een gezond gewicht? Volg dan de 3 fases van het Voedingscentrum. Daarin krijg je adviezen om af te vallen door minder te eten, gezonder te eten én meer te bewegen.

sluiten

Gezond en blijvend afvallen

Elly (55) viel 18 kilo af in een jaar tijd. Hoe? Door bewuster te eten. Niet gedachteloos iets in je mond stoppen maar bewust zijn wat je eet. Bekijk de video.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.