Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Natuurgeneeskunde en voeding

Natuurgeneeskundige behandelingen zijn holistisch. Dat betekent dat ze zich niet alleen op het zieke orgaan richten, maar ook op de totale samenhang van lichaam en geest.

Het zelfgenezende vermogen staat centraal en de behandeling richt zich op het creëren van ideale omstandigheden hiervoor. Om dit te bereiken adviseert het voedingstherapeutische deel van de natuurgeneeskunde onder andere producten te nemen met meervoudig onverzadigde vetzuren en lacto-eiwitten.

Natuurgeneeskundige therapieën zijn niet bedoeld als afvaldieet.
Zoals bij alle alternatieve geneeswijzen ontbreekt bij de natuurgeneeskunde de wetenschappelijke onderbouwing. 

Omschrijving

De natuurgeneeskunde gaat uit van een holistische benadering. Dat wil zeggen dat ze zich niet alleen op het zieke orgaan richt, maar ook op de totale samenhang van lichaam en geest. Bij deze geneeswijze staat het 'zelfgenezend vermogen' van het lichaam centraal.

Ziekte wordt gezien als een gevolg van het ophopen van afvalstoffen. De behandeling richt zich niet op deze ziekte of het zieke orgaan, maar op het creëren van omstandigheden waarbij het lichaam zichzelf kan herstellen. In de natuurgeneeskunde wordt daarvoor gebruik gemaakt van verschillende soorten therapie zoals bewegings- en ademhalingstherapie, psychotherapie, fytotherapie (kruidengeneeskunde) en voedingstherapie. Ook de orthomoleculaire therapie is onderdeel van de natuurgeneeskunde. 

Voedingstherapie

De voedingstherapie binnen de natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat iedere bewerking van plantaardig voedsel een vermindering van de ‘zonne-energiewaarde’ tot gevolg heeft. Het gebruik van onbewerkte biologische groenten en fruit wordt dan ook aangemoedigd. De basis van de voedingstherapie vormen meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals in oliën en noten) en lacto-eiwitten (in zuivel).

Verder worden geadviseerd:

  • rijst, havervlokken, boekweit
  • tarwekiemolie

Geheel of deels ontraden worden:

  • vlees en vleesproducten 
  • alcohol, nicotine en chemische geneesmiddelen 
  • koffie, thee en cacao (en andere producten die purinederivaten bevatten)
  • zout, (bruine riet)suiker, honing en specerijen.

Zoals bij alle alternatieve geneeswijzen berusten de behandelingen van de natuurgeneeskunde niet op wetenschappelijk bewijs. Waarom bepaalde producten zouden moeten worden vermeden is bijvoorbeeld niet wetenschappelijk onderbouwd. 

Gezondheidseffecten

Er kunnen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan wanneer bij een behandeling bepaalde producten of productgroepen vermeden worden.

Het afwijzen van ‘chemische geneesmiddelen’ die in de reguliere geneeskunde gebruikt worden en goed onderzocht zijn, kan grote risico’s opleveren. Bijvoorbeeld voor patiënten met ernstige ziekten zoals kanker.