Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en jou helpt het bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen. 
Een baby heeft het meeste voordeel als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt mee.

Het allereerste begin

Als je net moeder bent geworden, is het soms even zoeken. Hoe leg je je baby aan? Heb je wel genoeg melk? Drinkt je baby genoeg? De eerste dagen drinkt je kind kleine hoeveelheden bijzondere gele melk waar veel voedingsstoffen in zitten, colostrum. Na 30-40 uur komt er steeds meer melk en verandert het colostrum in witte moedermelk. Die verandering kan ook iets langer duren, bijvoorbeeld na een gecompliceerde bevalling of als je ziek bent.Geef het de tijd: een jonge baby vraagt veel van je energie en je moet hem of haar nog leren kennen. Het hoeft niet meteen allemaal perfect. Mocht je in de eerste week hulp nodig hebben of vragen hebben over borstvoeding, dan kun je terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige. Daarna kun je bij het consultatiebureau terecht. Ook een lactatiekundige kan je helpen als je vragen hebt over het geven van borstvoeding.

"Na de geboorte kwam mijn melkproductie maar langzaam op gang."

Moeder Annelieke
Borstvoedingsverhalen

Hulp nodig?

Door pijn bij het voeden, te kort of niet vaak genoeg voeden, geen nachtvoeding of ernstige stuwing kan het zijn dat de melkproductie niet goed op gang komt. Je kunt dan denken dat je niet genoeg melk aanmaakt. Heb je het idee dat je te weinig melk aanmaakt? Zeg het tegen je kraamverzorgende of neem contact op met een lactatiekundige. Ze kunnen je ook helpen als je baby niet wil drinken of als het niet lukt om je kindje goed aan te leggen. Ze kunnen tips geven om niet te gespannen te reageren en hoe je rustig blijft. Vaak lukt het even later beter. Probeer niet te snel op te geven, hoe lastig de situatie ook kan zijn. Natuurlijk komt het voor dat een moeder niet genoeg melk aanmaakt, maar dat is een minderheid.

Huilt je baby veel en twijfel je of hij honger heeft of iets anders, zoals darmkrampjes of koemelkallergie? Herken de signalen.

Quiz: Wat weet jij van borstvoeding?

Quiz: Wat weet jij van borstvoeding?

Helpen sommige producten om je productie te verhogen? Mag je alles eten en drinken als je borstvoeding geeft? En helpt het om veel water te drinken? Test hoe het zit met jouw kennis!

Start

Hoeveel voeding heeft mijn kind nodig?

Veel vrouwen die net (opnieuw) moeder zijn geworden zijn bang dat hun baby niet genoeg drinkt. Wees gerust: die angst is vaak onterecht. Een baby neemt wat hij nodig heeft.

Of je kind nou borst- of flesvoeding krijgt: het heeft evenveel voeding nodig. Het enige verschil is dat je bij flesvoeding precies ziet hoeveel hij of zij krijgt. Hoe vaak je baby wil drinken, hangt niet af van borst- of flesvoeding, maar van zijn of haar behoeftes. Lees meer over hoeveel voeding je baby nodig heeft.

Hoe werkt borstvoeding?

Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod moedermelk van de moeder zich afstemt op de vraag van de baby. Hoe dat werkt? Bekijk het filmpje.

Belangrijk om te weten

Moedermelk bevat bijna alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Alleen van de voedingsstoffen vitamine K en D heeft je baby extra nodig. Lees waarom dat nodig is en hoeveel je het beste kunt geven.

Voor het aanmaken van de moedermelk heeft je lichaam meer energie en voedingsstoffen nodig dan normaal. Je hebt dus iets meer eten nodig.  Hoe eet je in deze tijd gezond?

Afbouwen

Na 6 maanden is borstvoeding niet meer het enige wat je kind nodig heeft. Je gaat dan de fase in van afbouwen. Is het tijd voor de eerste hapjes?  Dit kun je geven. Afbouwen gaat heel geleidelijk vanzelf, samen met je kind. Je kunt ook beslissen te stoppen met borstvoeding: dan bouw je doelbewust af.  Zo bouw je goed af.

Vraag en antwoord

Ik heb iets gegeten dat niet meer goed was. Is dat erg voor mijn baby?
Heb je iets gegeten dat niet goed meer is, bijvoorbeeld een stukje beschimmeld brood of melk die over de datum was? Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Je kunt gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.
sluiten
Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding?
Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen.

Moet je baby veel huilen en denkt je dat hij last heeft van zijn buik? Lees wat je kunt doen tegen darmkrampjes

Na 3 maanden zijn de darmkrampjes over het algemeen over. Mocht je toch het idee hebben dat je kind reageert op wat je eet, dan is het een kwestie van uitproberen en afstrepen.

Let op: als je borstvoeding geeft, dan kun je beter geen venkelthee en anijsthee drinken. Geef dit ook niet aan je baby tegen darmkrampjes. Het helpt niet. Bovendien kunnen kleine baby’s vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is. 
sluiten
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.