Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Borstvoeding geven

De meeste moeders starten met het geven van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap bereidt je lichaam zich al voor om borstvoeding te gaan geven. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het beschermt je baby tegen ziekten. Borstvoeding geven is ook goed voor jouw gezondheid. Het helpt je bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen.

Een baby heeft het meeste voordeel als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt mee.

Voorbereiden op borstvoeding

In deze video tips en tricks voor een goede voorbereiding op borstvoeding geven. Bekijk de hele serie over borstvoeding op ons YouTubekanaal.

Het allereerste begin

Als je net moeder bent geworden, is het soms even zoeken. Hoe leg je je baby aan? Heb je wel genoeg melk? Drinkt je baby genoeg? De eerste dagen drinkt je baby kleine hoeveelheden bijzondere gele melk waar veel voedingsstoffen in zitten, colostrum. Na 30-40 uur komt er steeds meer melk en verandert het colostrum in witte moedermelk. Die verandering kan ook iets langer duren, bijvoorbeeld na een gecompliceerde bevalling of als je ziek bent.

Een baby heeft het meeste voordeel als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt mee.

Geef het de tijd: een jonge baby vraagt veel van je energie en je moet hem of haar nog leren kennen. Het hoeft niet meteen allemaal perfect. Mocht je in de eerste week hulp nodig hebben of vragen hebben over borstvoeding, dan kun je terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige. Daarna kun je bij het consultatiebureau terecht. Ook een lactatiekundige kan je helpen als je vragen hebt over het geven van borstvoeding.

Hoe werkt borstvoeding?

Moeder en baby zijn een perfect koppel voor borstvoeding. Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod van de moeder zich afstemt op de vraag van de baby. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt en hoe beter hij de borst leegdrinkt, hoe meer melk je aanmaakt.

Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod moedermelk van de moeder zich afstemt op de vraag van de baby. Hoe dat werkt? Bekijk het filmpje.

Wat zit er in moedermelk?

Moedermelk wordt gemaakt uit het bloed van de moeder. De samenstelling van moedermelk is erg complex en verandert steeds een beetje: moedermelk groeit mee met de leeftijd van het kindje. De eerste melk, het colostrum, bevat extra veel afweerstoffen en is heel rijk aan eiwitten. Via overgangsmelk geeft de borst ongeveer 2 weken na de geboorte rijpe moedermelk.

Hoe moedermelk eruit ziet, hangt dus af van de leeftijd van de baby, maar ook van het moment van de dag. Het ziet er soms waterig uit, met een groene of blauwe zweem erover, of juist wit en romig. Al die verschillen zijn normaal. Moedermelk is altijd van goede kwaliteit. Zelfs wanneer je moe of ziek bent. Het bevat dan juist antistoffen tegen de bacteriën waar jij ziek van bent geworden. Lees meer over moedermelk.

sluiten

Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?

Veel vrouwen die net (opnieuw) moeder zijn geworden zijn bang dat hun baby niet genoeg drinkt. Wees gerust: die angst is vaak onterecht. Een baby neemt wat hij nodig heeft.

Of je baby nou borst- of flesvoeding krijgt: het heeft evenveel voeding nodig. Het enige verschil is dat je bij flesvoeding precies ziet hoeveel hij of zij krijgt. Hoe vaak je baby wil drinken, hangt niet af van borst- of flesvoeding, maar van zijn of haar behoeftes. Lees meer over hoeveel voeding je baby nodig heeft.

"Na de geboorte kwam mijn melkproductie maar langzaam op gang."

Moeder Annelieke
Borstvoedingsverhalen

Extra vitamines voor je baby

Moedermelk bevat bijna alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Alleen van de voedingsstoffen vitamine K en D heeft je baby extra nodig.

Waarom is dat nodig en hoeveel kun je het beste geven?

Hulp nodig?

Door pijn bij het voeden, te kort of niet vaak genoeg voeden, geen nachtvoeding of ernstige stuwing kan het zijn dat de melkproductie niet goed op gang komt. Je kunt dan denken dat je niet genoeg melk aanmaakt. Heb je het idee dat je te weinig melk aanmaakt? Zeg het tegen je kraamverzorgende of neem contact op met een lactatiekundige. Ze kunnen je ook helpen als je baby niet wil drinken of als het niet lukt om je baby goed aan te leggen. Ze kunnen tips geven om niet te gespannen te reageren en hoe je rustig blijft. Vaak lukt het even later beter. Probeer niet te snel op te geven, hoe lastig de situatie ook kan zijn. Natuurlijk komt het voor dat een moeder niet genoeg melk aanmaakt, maar dat is een minderheid.

Huilt je baby veel en twijfel je of hij honger heeft of iets anders, zoals darmkrampjes of koemelkallergie? Herken de signalen.

Quiz: Wat weet jij van borstvoeding? Quiz: Wat weet jij van borstvoeding?

Helpen sommige producten om je productie te verhogen? Mag je alles eten en drinken als je borstvoeding geeft? En helpt het om veel water te drinken? Test hoe het zit met jouw kennis!

Huilen: honger of iets anders?

Soms is het lastig om als ouder te weten waarom je baby huilt. Wat als je baby erg veel huilt, of als je een huilbaby hebt? Of als hij darmkrampjes heeft? Als baby's honger hebben kun je dat zien aan bepaalde signalen die ze geven, bijvoorbeeld smakken.

Afbouwen

Na 6 maanden is borstvoeding niet meer het enige wat je baby nodig heeft. Je gaat dan de fase in van afbouwen. Is het tijd voor de eerste hapjes? Dit kun je geven. Afbouwen gaat heel geleidelijk vanzelf, samen met je baby. Je kunt ook beslissen te stoppen met borstvoeding: dan bouw je doelbewust af. Zo bouw je goed af.

Vraag en antwoord

Ik heb iets gegeten dat niet meer goed was. Is dat erg voor mijn baby?
Heb je iets gegeten dat niet goed meer is, bijvoorbeeld een stukje beschimmeld brood of melk die over de datum was? Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Je kunt gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.
sluiten
Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding?

Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen.

Moet je baby veel huilen en denkt je dat hij last heeft van zijn buik? Lees wat je kunt doen tegen darmkrampjes.

Darmkrampjes komen niet door jouw voeding, maar door de ontwikkeling van de darmen.
Na 3 maanden zijn de darmkrampjes over het algemeen over. Mocht je toch het idee hebben dat je kind reageert op wat je eet, dan is het een kwestie van uitproberen en afstrepen.

Let op: als je borstvoeding geeft, dan kun je beter geen borstvoedingsthee met venkel en anijs, venkelthee of anijsthee drinken. Geef dit ook niet aan je baby tegen darmkrampjes. Het helpt niet. Bovendien kunnen kleine baby’s vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is.

sluiten