Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Türlü (Turkse groentestoofpot met rundvlees)

Türlü (Turkse groentestoofpot met rundvlees)

Gülsah Kayar van Turkse diëtist maakte voor ons dit recept. Gülsah: "Türlü betekent letterlijk ‘mix’. Deze naam is gekozen omdat er verschillende soorten groenten worden gebruikt. In plaats van bulgur kun je ook aardappel gebruiken in dit gerecht."

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 Turkse groene pepers (Carliston)
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 100 gram snijbonen
  • 2 tomaten
  • 200 gram runderbak- en braadlap
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • ½ eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • zwarte peper
  • 150 gram bulgur

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de ui en de knoflook in snippers.
  3. Verwijder van de pepers en de puntpaprika de zaadlijsten en steel. Snijd de pepers en paprika in halve ringen.
  4. Snijd om en om reepjes schil van de aubergine en de courgette. Halveer ze in de lengte en snijd de aubergine en de courgette in halve plakken van een halve centimeter.
  5. Snijd de punten van de snijbonen en snijd de bonen in stukken van 4 cm.
  6. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken.
  7. Snijd het vlees in blokjes. Bak het vlees in de margarine aan alle kanten bruin.
  8. Roer in een kommetje de tomatenpuree met 4 eetlepels warm water los.
  9. Voeg de ui, de knoflook, de snijbonen, de aubergine, de courgette, de paprika en pepers toe aan het vlees en als laatste de stukken tomaat.
  10. Schenk het tomatenpureemengsel erover en voeg peper toe. Stoof het gerecht met een deksel op de pan in 60 minuten gaar.
  11. Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  12. Schep de groente een keer om en serveer de türlü met de bulgur.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Snijbonen
Bewaar snijbonen niet bij fruit dat het gas ethyleen afgeeft, zoals appel, kiwi, peer. Daardoor bederft het sneller. Bewaar snijbonen in een papieren of open plastic zak nog ca. 2 dagen in de koelkast. Varieer eens met snijbonen en witte bonen met hazelnoten.

Dit recept maakten we samen met Gülsah Kayar

Gülsah Kayar weet wat ze doet in de keuken. Qua smaak natuurlijk. En als diëtist zorgt ze er ook voor dat het gezond is. Voor ons maakte ze een aantal recepten!
Gülsah maakte een aantal recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Gülsah:

Gevulde aubergines (Karniyarik uit de oven)
Warme Ayran soep (Sicak Ayran Asi Corbasi)
Gevulde Turkse paprika’s met bulgur (Bulgurlu biber dolmasi)
Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
Mungbonen salade (Mas Fasulyesi Salatasi)
Gevulde abrikozen hapje (Kayisi Tatlisi) 
Turkse snijbonenstoofpot
Turkse linzensoep (Mercimek corbasi)
Ezogelin soep
Menemen (Turks ei)
Courgette mucver
Volkoren simit

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Aubergine'. Dit product is deze maand (augustus) niet de meest duurzame oplossing.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 570 kcal 570 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Eiwit 40 gram 40 gram
Zout
0,3 gram 0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept