Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Marokkaanse witte bonenstoof (Loubia)

Marokkaanse witte bonenstoof (Loubia)

Deze stoof is gemaakt door Safia van Healthy food by Safia.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 510 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tomaten
  • 5 takjes koriander
  • 125 gram gedroogde witte bonen
  • 5 takjes peterselie
  • 1 eetlepel olie
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tomatenpuree zonder zout (blik)
  • 1500 ml water
  • 1 rode ui
  • zwarte peper
  • azijn
  • ½ Marokkaans bruin brood

Bereiding

  1. Laat de gedroogde bonen minimaal 8 uur weken in koud water (alleen bij gebruik van rauwe bonen, niet bij bonen uit blik).
  2. Pel de uien en de knoflook en snijd ze in fijn.
  3. Was de tomaten en snijd ze fijn. Houd er één apart.
  4. Was de koriander en peterselie en snijd de blaadjes fijn. Houd een beetje peterselie apart. 
  5. Verwarm de olie in een pan en bak de uien 3 minuten.
  6. Voeg de tomaten en knoflook toe en bak een paar minuten.
  7. Voeg de koriander, peterselie en alle specerijen toe.  
  8. Voeg de bonen en de tomatenpuree toe en roer goed. Voeg 1500 ml water toe en laat ze in ongeveer 45 minuten gaar worden. De gaartijd van bonen kan verschillen dus proef altijd goed of ze ook echt gaar zijn. 
  9. Pel de rode ui en snijd hem fijn.
  10. Meng de rode ui door de gesneden tomaat en voeg peterselie, peper en azijn naar smaak toe.
  11. Serveer de bonenstoof met de rauwkost en brood.

Variaties

Heb je geen gedroogde bonen? Vervang dan 150 gram gedroogde bonen met 250 gram witte bonen uit blik. Let op! de vervolgstappen veranderen. Voeg 300 ml water en de tomatenpuree toe en kook 15 minuten. Spoel de bonen af, voeg ze toe en laat ze 10 minuten op laag vuur meekoken. Ook lekker met 6 sneetjes volkorenbrood

Ingrediënten over?

Peterselie of koriander over? Bewaar de kruiden in velletjes nat keukenpapier onderin de koelkast nog ongeveer 4 dagen. Gebruik het in dit heerlijke Marokkaanse eiergerecht: Charmilla. 

Safia maakte nog meer recepten voor ons:
Marokkaanse pannenkoeken 
Tajine met kip en pompoen
Marokkaans broodje gehakt met wortelsalade
Marokkaanse linzenstoof (lehdes)

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Tomaat (tros, vlees..) heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 510 kcal
Vet 10 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 72 gram
Waarvan suikers 13 gram
Vezels 22 gram
Eiwit 24 gram
Zout
1,5 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept