Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Marokkaanse witte bonenstoof (Loubia)

Marokkaanse witte bonenstoof (Loubia)

Deze stoof is gemaakt door Safia van Healthy food by Safia.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 125 gram gedroogde witte bonen of 250 gram witte bonen uit blik
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tomaten
  • 5 takjes koriander
  • 5 takjes peterselie
  • 1 eetlepel olie
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tomatenpuree zonder zout
  • 1 kleine rode ui
  • zwarte peper
  • azijn
  • ½ Marokkaans bruin brood of 6 sneetjes volkorenbrood

Bereiding

  1. Laat de gedroogde bonen minimaal 8 uur weken in koud water (alleen bij gebruik van rauwe bonen, niet bij bonen uit blik).
  2. Pel de uien en de knoflook en snijd ze in fijne stukjes.
  3. Was de tomaten en snijd ze fijn. Houd er één apart.
  4. Was de koriander en peterselie en snijd de blaadjes fijn. Houd een beetje peterselie apart. 
  5. Verwarm de olie in een pan en bak de uien 3 minuten.
  6. Voeg de tomaten en knoflook toe en bak een paar minuten.
  7. Voeg de koriander, peterselie en alle specerijen toe.  
  8. Bonen uit blik: Voeg 300 ml water en de tomatenpuree toe en kook 15 minuten. Spoel de bonen af, voeg ze toe en laat ze 10 minuten op laag vuur meekoken. 
  9. Geweekte bonen: Voeg de bonen en de tomatenpuree toe en roer goed. Voeg 1500 ml water toe en laat ze in ongeveer 45 minuten gaar worden. De gaartijd van bonen kan verschillen dus proef altijd goed of ze ook echt gaar zijn. 
  10. Pel de rode ui en snijd hem fijn.
  11. Meng de rode ui door de gesneden tomaat en voeg peterselie, peper en azijn naar smaak toe.
  12. Serveer de bonenstoof met de rauwkost en brood.

Ingrediënten over?

Peterselie of koriander over? Bewaar de kruiden in velletjes nat keukenpapier onderin de koelkast nog ongeveer 4 dagen. Gebruik het in dit heerlijke Marokkaanse eiergerecht: Charmilla. 

Safia maakte nog meer recepten voor ons:
Marokkaanse pannenkoeken 
Tajine met kip en pompoen
Marokkaans broodje gehakt met wortelsalade
Marokkaanse linzenstoof (lehdes)

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Tomaat (tros, vlees..) is deze maand (september) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 510 kcal 510 kcal
Vet 10 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
1,5 gram 1,5 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept