Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde voeding voor dreumes en peuter

Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Wat is slim om te geven aan je kind? Hoeveel heeft hij nodig en wat kun je beter niet geven?

Gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf

Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien. Als je kind gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, weet je zeker dat hij goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Drie adviezen speciaal voor dreumes en peuter

Dreumesen en peuters hebben net iets meer nodig van bepaalde voedingsstoffen. De volgende adviezen zorgen ervoor dat je kind genoeg vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren binnenkrijgt:

 • Vitamine D
  Geef je kind tot hij 4 jaar is elke dag 10 microgram extra vitamine D. Dat is belangrijk voor sterke botten en tanden. Te weinig vitamine D kan rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Tabletjes zijn te krijgen bij de apotheek of de drogist.
 • Goede vetten
  Smeren is het toverwoord! Kleine kinderen krijgen voldoende goede vetten binnen als je elke dag de boterhammen besmeert met margarine. Ook is het goed om ze 1 keer per week vis te geven, het liefst vette vis zoals zalm. Daarin zitten vele omega-3-vetzuren, ook wel visvetzuren genoemd.
 • Vlees of vleesvervangers
  Zorg dat er genoeg vlees of vleesvervangers op tafel staan. Hierin zit namelijk ijzer. Eet je kind weinig of geen vlees of vleesvervangers? Dan is het goed om erop te letten dat hij genoeg ijzer uit plantaardige producten binnenkrijgt, zoals volkorenproducten en groente. Een tip: Het lichaam neemt ijzer uit plantaardige producten beter op als je het eet in combinatie met een bron van vitamine C. Geef bijvoorbeeld fruit op of bij de boterham.

Veelgestelde vragen

Moet ik speciale dreumes of peutermelk geven?

Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kind niet nodig, als hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk. Er wordt weleens beweerd dat speciale verrijkte peutermelk nodig is omdat jonge kinderen anders tekorten oplopen van ijzer en vitamine D. Maar als je kind gezond eet en je elke dag 10 microgram vitamine D geeft, krijgt je kind alle bouwstoffen binnen die nodig zijn. En creëer je de beste basis voor je kind. De kans dat het later gezond en gevarieerd eet is veel groter als je je kind zo jong mogelijk kennis laat maken met verschillende smaken en structuren.

 
sluiten
Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn kind zich verslikt?

In hele snoeptomaatjes, druiven of harde stukjes fruit zoals appel, kan je dreumes of peuter zich verslikken. Let ook op met nootjes en pinda’s. Zo kun je verslikken voorkomen:

 • Blijf in de buurt van je kind als hij eet.
 • Laat je kind rustig zitten bij het eten, ook als het om een stukje fruit of een snoepje gaat.
 • Zorg dat de stukjes eten voor je dreumes of peuter niet te groot zijn. Cherrytomaatjes en druiven kun je in de lengte doormidden snijden. Twijfel je of je kind het hapje aankan? Snijd het eten gewoon nog een keer extra doormidden.
sluiten
Zijn kant-en-klaarmaaltijden oké voor mijn dreumes of peuter?
In kant-en-klaarmaaltijden zit vaak veel zout. De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Geef je dreumes of peuter daarom alleen bij hoge uitzondering een kant-en-klaarmaaltijd. En vergelijk de etiketten van de maaltijden. Kies voor de maaltijd met het minste zout.
sluiten