Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zit er in Sinterklaassnoep- en strooigoed?Sinterklaas betekent voor veel Nederlanders smullen van pepernoten, taaitaai, chocolade en stukjes banketletter. Pakjesavond heet niet voor niets ‘het heerlijk avondje’. Geniet van deze gezellige, spannende tijd. Wil jij in deze periode toch een beetje op je gewicht letten? Lees dan deze tips.

Welk Sinterklaas snoepgoed bevat de minste calorieën?

Het ene snoepgoed is het andere niet. Taaitaai en echte ouderwetse pepernoten (die grote hoekige) zijn luchtig en bevatten minder vet en calorieën dan kruidnoten. Dit geldt ook voor schuimpjes.

echte pepernoten

Gevulde speculaas, banketstaaf of (chocolade)kruidnoten bevatten veel meer calorieën. Chocoladekruidnoten bevatten zo’n 500 kcal (kilocalorieën) per 100 gram. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: 100 gram levert ongeveer tussen de 530 en 550 kcal. Deze producten vallen buiten de Schijf van Vijf. In de tabel zie je wat dag- en weekkeuzes zijn.

In de tabel zie je wat dagkeuzes en weekkeuzes zijn.

Hoeveel calorieën zit er in Sinterklaassnoep- en strooigoed?

Product Kcal  Dag- of weekkeuze
5 pepernoten (3 gram per stuk)
53 dagkeuze 
stukje taaitaai (20 gram)
71 dagkeuze 
1 schuimpje (4 gram) 15 dagkeuze 
10 kruidnoten  (1 handje) 75 dagkeuze 
5 chocoladekruidnoten 51 dagkeuze 
1 speculaasje 33 dagkeuze 
stukje marsepein (25 gram) 105 weekkeuze
klein blokje gevulde speculaas (25 gram) 110 weekkeuze
stukje banketletter (30 gram) 119 weekkeuze
stukje melkchocoladeletter (25 gram) 137 weekkeuze

Pepernoten moet je niet verwarren met kruidnoten. Met pepernoten bedoelen we de zachte, luchtige brokken, zoals op de foto. Met kruidnoten bedoelen we de kleinere, harde, ronde nootjes.

Recepten

Makkelijke bak- en kookrecepten voor Sinterklaas? Bekijk deze 9 recepten voor een heerlijk avondje. Voor hapjes met een gezonde twist.

Tips om minder te snoepen tijdens Sinterklaas

Met al dat lekkers om je heen, snoep je misschien meer dan je eigenlijk wilt. Maar er zijn manieren om het makkelijker te maken voor jezelf om niet te veel te snoepen. Probeer ze uit en kijk wat werkt voor jou.

  • Het helpt om van tevoren te bedenken wat je wilt snoepen. Kies 1 ding: pepernoten of chocolade. Bedenk ook hoeveel je daar dan van wil eten.
  • Heel simpel: Koop niet te veel. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.
  • Koop maximaal 2 verschillende soorten snoep. Ongemerkt snoep je meer als er veel schaaltjes met verschillende soorten snoep op tafel staan.
  • Serveer het snoepgoed in kleine bakjes. Uit kleine bakjes eten mensen minder, is gebleken uit onderzoek.
  • Zet naast snoepgoed ook iets gezonds op tafel. Leuke bakjes met mandarijnpartjes, wortels en stukjes oranje paprika zijn ook sfeervol en je hebt meteen een deel van je dagelijkse portie groente en fruit binnen.
  • Proef bewust. Probeer elke hap die je neemt, bewust te proeven, goed te kauwen en ervan te genieten. Hoe smaakt het, hoe is de structuur?