Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zit er in Sinterklaassnoep?

sinterklaas op de daken

Sinterklaas betekent voor veel Nederlanders smullen van pepernoten, taaitaai, chocolade en stukjes banketletter. Pakjesavond heet niet voor niets ‘het heerlijk avondje’. Geniet van deze gezellige, spannende tijd. Wil jij in deze periode toch een beetje op je gewicht letten? Lees dan deze tips.

Het ene strooigoed is het andere niet. Taaitaai en echte ouderwetse pepernoten (die grote hoekige) zijn luchtig en bevatten minder vet en calorieën dan kruidnoten. Voor schuimpjes geldt hetzelfde.

echte pepernoten

Gevulde speculaas, banketstaaf of (chocolade)kruidnoten bevatten veel meer calorieën. Chocoladekruidnoten bevatten zo’n 500 kilocalorieën (kcal) per 100 gram. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: een letter van 100 gram levert ongeveer 530-550 kcal.

In de tabel zie je wat dagkeuzes en weekkeuzes zijn.

Overzicht sinterklaassnoep

Product Kcal  Dag- of weekkeuze
5 pepernoten (3 gram per stuk)
53 dagkeuze 
stukje taaitaai (20 gram)
70 dagkeuze 
1 schuimpje 10 dagkeuze 
10 kruidnoten  (1 handje) 75 dagkeuze 
5 chocoladekruidnoten 51 dagkeuze 
speculaasje 33 dagkeuze 
stukje marsepein (25 gram) 105 weekkeuze
blokje gevulde speculaas (25 gram) 120 weekkeuze
stukje banketletter (30 gram) 136 weekkeuze
stukje melkchocoladeletter (25 gram) 137 weekkeuze

Recepten

Makkelijke bak- en kookrecepten voor Sinterklaas? Bekijk deze 9 recepten voor een heerlijk avondje. Voor hapjes met een gezonde twist.

Verleiding weerstaan

Met al dat lekkers om je heen, kun je misschien meer snoepen dan je eigenlijk wil. Maar er zijn manieren om het makkelijker te maken voor jezelf om niet te veel te snoepen. Probeer ze uit en kijk wat werkt voor jou.

  • Het helpt om van tevoren te bedenken wat je wilt snoepen. Kies 1 ding: pepernoten of chocolade. Bedenk ook hoeveel je daar dan van wil eten.
  • Heel simpel: Koop niet te veel. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.
  • Koop maximaal 2 verschillende soorten snoep. Ongemerkt snoep je meer als er veel schaaltjes met verschillende soorten snoep op tafel staan.
  • Serveer het snoepgoed in kleine bakjes. Uit kleine bakjes eten mensen minder, is gebleken uit onderzoek.
  • Zet naast snoepgoed ook iets gezonds op tafel. Leuke bakjes met mandarijnpartjes, wortels en stukjes oranje paprika zijn ook sfeervol en je hebt meteen je dagelijkse portie groente en fruit binnen.
  • Proef bewust. Probeer elke hap die je neemt, bewust te proeven, goed te kauwen en ervan te genieten. Hoe smaakt het, hoe is de structuur?