Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel koffie en thee kun je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je op een dag een paar kopjes koffie en thee drinken. Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.

Hoeveel cafeïne kun je nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je ongeveer 200 milligram cafeïne nemen op een dag. De hoeveelheid cafeïne in koffie en in zwarte en groene thee is heel wisselend. Dat komt onder andere door hoe sterk je het zet.

Voor koffie is het advies om voor de zekerheid in totaal niet meer dan 2 kopjes of 1 beker op een dag te nemen. Een kopje = 125 milliliter en 1 beker = 250 milliliter. Met sterke koffie kun je hiermee namelijk al 200 milligram cafeïne binnenkrijgen. Ook in cola en chocolade zit cafeïne.

Drink niet te veel koffie en thee als je zwanger bent

Product

Hoeveelheid cafeïne
(milligram)

Koffie
(1 kopje, 125 ml)

60

Zwarte thee
(1 kopje, 125 ml)

30

Groene thee
(1 kopje, 125 ml)

20

Cola
(1 glas, 200 ml)

22

Pure chocolade
(2 blokjes)

7

Melkchocolade
(2 blokjes)

2

Benieuwd hoe dit er op een dag kan uitzien? Hieronder staan een aantal voorbeelden.

Producten op een dag

Milligram cafeïne
(gemiddeld)

1 kopje koffie +
3 kopjes zwarte thee

150

2 kopjes koffie
of 1 beker koffie

120

1 kopje koffie +
3 kopjes groene thee

120

2 kopjes zwarte thee +
1 kopje groene thee +
1 kopje kruidenthee

80

3 kopjes groene thee +
2 blokjes melkchocolade

62

2 kopjes groene thee +
een glas cola

62

1 kopje groene thee +
2 kopjes kruidenthee

20

2 kopjes cafeïnevrije koffie +
2 blokjes pure chocolade

13

Hoeveel cafeïnevrije koffie kun je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

Een kopje cafeïnevrije koffie, ook wel decaf genoemd, is niet helemaal cafeïnevrij. Er zit nog 2 tot 4 milligram cafeïne in.

1 onderzoek naar cafeïnevrije koffie vond dat bij zwangere vrouwen die 3 of meer koppen cafeïnevrije koffie dronken op een dag, het risico op een miskraam hoger was. Een enkel onderzoek is niet genoeg om een harde conclusie te trekken. Maar uit voorzorg is het advies aan zwangeren om niet meer dan 2 koppen cafeïnevrije koffie te drinken op een dag.

Voor vrouwen die borstvoeding geven zijn er geen aanwijzingen dat cafeïnevrije koffie negatieve effecten kan hebben.

Naast cafeïnevrije koffie heb je ook koffievervangers, zoals Bambu. Deze dranken worden meestal gemaakt van geroosterde en gemalen chicoreiwortel. Er zit geen cafeïne in. Vaak bevatten deze dranken suiker waardoor ze niet in de Schijf van Vijf staan.

Is cafeïne gevaarlijk voor baby’s?

Alleen als een baby te veel cafeïne binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Cafeïne komt via de placenta of de borstvoeding bij de baby. Krijg je niet meer dan 200 milligram cafeïne binnen per dag? Dan is dat veilig voor de baby als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij zwangeren het risico verhogen op een miskraam en dat de baby niet goed groeit.

Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij vrouwen die borstvoeding geven het risico verhogen dat de baby onrustig wordt en slaapproblemen krijgt. Bij hele grote hoeveelheden kan cafeïne ook zorgen voor een versnelde hartslag van de baby.

Hoeveel kruidenthee mag je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

Je kunt zonder problemen een paar kopjes kruidenthee per dag drinken. In thee gemaakt van andere planten dan de theeplant, met bijvoorbeeld kruiden, fruit, specerijen of combinaties daarvan, zit geen cafeïne. Voorbeelden zijn rooibos-, munt-, kamille- en gemberthee.

Door vervuiling tijdens het oogsten van ingrediënten voor (kruiden)thee kunnen er per ongeluk plantengifstoffen inzitten. Dit is niet snel schadelijk voor de gezondheid, maar het is wel verstandig om uit voorzorg niet veel meer dan een paar kopjes (kruiden)thee per dag te drinken. Het advies is dan ook om op een dag thee af te wisselen met andere dranken. Denk aan water, melk en eventueel een kopje koffie. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.

Beperk zoethoutthee

In thee met zoethout, waaronder sterrenmix, zit van nature de plantengifstof glycyrrhizine. Door deze stof kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden. Het advies is om uit voorzorg niet meer dan 35 milligram glycyrrhizine per dag binnen te krijgen als je zwanger bent. Dat komt neer op ongeveer 1,5 kopje (175 milliliter) thee met zoethout op een dag. En heb je een hoge bloeddruk? Dan is het advies helemaal geen thee met zoethout te nemen.

Geen thee met kaneel, venkel of anijs

In (borstvoedings)thee met kaneel, venkel of anijs zitten van nature plantengifstoffen. Die zijn niet goed voor de baby. Dus het advies is om deze thee niet te drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Adviezen bij loden of nieuwe waterleidingen en kranen

Ben je zwanger of geef je borstvoeding en woon je in een huis met loden waterleidingen? Laat loden leidingen zo snel mogelijk vervangen. Het advies aan zwangere vrouwen is om het kraanwater tot die tijd niet te drinken. En er dus ook geen thee of koffie mee te zetten. Via de leidingen komt namelijk lood in het kraanwater.

Gebruik flessenwater om te drinken en om koffie en thee mee te zetten, tot de loden leidingen vervangen zijn. Geef je borstvoeding? Dan kun je, tot de loden waterleidingen vervangen zijn, het water uit de kraan wel eventueel drinken en gebruiken voor koffie of thee, als je de kraan eerst goed hebt doorgespoeld.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding en woon je in een huis met nieuwe waterleidingen of kranen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning? Dan is het advies om de eerste 3 maanden de kraan 2 minuten te laten stromen voordat je het water in de ochtend gebruikt om te drinken of thee of koffie mee te zetten. Je kunt er natuurlijk wel je handen mee wassen, mee schoonmaken of de planten mee water geven.

Lees meer over lood in kraanwater.