Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn conserveermiddelen slecht voor de gezondheid?

Conserveermiddelen in voeding hebben een E-nummer. Dat betekent dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) deze toevoegingen goed gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden. In de wet staat aangegeven in welke producten welke conserveermiddelen gebruikt mogen worden en hoeveel.

Er doen verhalen de ronde dat E-nummers zoals conserveermiddelen, schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken. Lees meer over hoe voedingswetenschap werkt.

Houdbaarheid verbeteren

Conserveermiddelen als sulfieten (E221 t/m E228), nitraten (E251 en E252), nitrieten (E249 en E250) en azijnzuur (E260) worden niet zomaar toegevoegd aan producten. Ze zorgen er zelfs juist voor dat producten langer veilig blijven, omdat ze bederf door bacteriën en schimmels tegengaan en de houdbaarheid verlengen. Producten als vlees en vleeswaren blijven daardoor langer goed. Hierdoor hoeft ook minder voedsel verspild te worden.

'Zonder conserveermiddelen'

Soms zie je in de winkel een product waarop staat 'zonder conserveermiddelen'. Vaak gaat het om producten waar sowieso geen conserveermiddelen voor gebruikt hoeven te worden. Soep uit een blik is bijvoorbeeld zó goed verhit geweest dat alle micro-organismen zoals bacteriën uitgeschakeld zijn, waardoor je ook geen conserveermiddelen meer nodig hebt om het lang goed te houden. E-nummers zoals conserveermiddelen zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt het advies: niet te veel en niet te vaak. Sommige mensen willen E-nummers liever vermijden. Vanuit veiligheidsoogpunt is dit niet nodig want producten met E-nummers kun je veilig eten, maar er is ook niets op tegen om ze te vermijden. Mensen met een overgevoeligheid voor sulfiet kunnen producten met de conserveermiddelen zwaveldioxide (E 220) of sulfieten (E 221 t/m E 228) wel beter mijden.

Overgevoeligheid voor sulfiet

Sommige mensen kunnen een overgevoeligheidsreactie krijgen als ze sulfiet binnenkrijgen, een stof die als conserveermiddel of antioxidant kan voorkomen in bijvoorbeeld wijn. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. Naar schatting loopt minder dan 4% van de astmapatiënten het risico op een overgevoeligheidsreactie op sulfiet. De reacties kunnen mild tot heftig zijn en het gaat dan om hartkloppingen, huiduitslag en vochtophoping. Mensen met een overgevoeligheid voor sulfieten kunnen deze stoffen het beste mijden. Als een product meer dan 10 mg per kilo of 10 mg per liter zwaveldioxide (E220) of sulfieten (E221 t/m E228) bevat, moet sulfiet als ingrediënt benadrukt worden op het etiket.