Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang.
Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Het menselijk lichaam kan cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur).
Is cyanide gevaarlijk?
Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Vergiftiging kan ook optreden door oneigenlijk gebruik van plantdelen met cyanogenen, zoals perzikbladeren waarvan thee gezet wordt.
Hoeveel lijnzaad is veilig?
Een hoeveelheid van 15 gram gebroken lijnzaad wordt als veilig beschouwd, als je dit niet gedurende lange tijd doet. Dit komt ongeveer overeen met 1 tot 2 eetlepels. Gebruik je tot maximaal 45 gram, dan is het beter om dit over de dag over 3 porties te verdelen, in plaats van in één keer te nemen.
Maar wat is dan langere tijd? Hier is eigenlijk maar weinig over bekend. Daarom is het lastig om hierover een precies advies te geven. Het begrip tijdelijk is uit voorzorg. Het gebruik van kleinere hoeveelheden voor weken of maanden zal waarschijnlijk niet tot problemen leiden. Maar omdat niet alles duidelijk is, adviseren wij om lijnzaad niet je hele leven lang dagelijks te gebruiken.
Beter gebroken lijnzaad of gemalen?
De hoeveelheid schadelijke verbindingen die wordt opgenomen door het lichaam, is groter naarmate de lijnzaad fijner wordt gemalen. Gebruik daarom liever gebroken dan gemalen lijnzaad. Bij lijnzaadolie speelt de problematiek rond cyanide veel minder. De cyanide (blauwzuur) die in lijnzaad voorkomt blijft in de koek (pulp) achter bij het persen van de olie. Eventuele kleine resten die overblijven in de olie vormen geen veiligheidsprobleem.
Verminder de hoeveelheid lijnzaad als er klachten van verstopping ontstaan. Zorg er ook voor dat je naast de lijnzaad voldoende drinkt.