Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?

Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit lastig. Elk jaar belanden er weer veel mensen in het ziekenhuis vanwege vergiftigingen door zelfgeplukte paddenstoelen.

Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ziekteverschijnselen zoals diarree, braken en in hele ernstige gevallen is het dodelijk.

Wildplukken

Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 100 meldingen van het eten van giftige paddenstoelen. De meeste meldingen gaan over kinderen van 1 tot 4 jaar, die een giftig exemplaar hebben gegeten.


De giftige groene knolamaniet (c), niet te verwarren met een champignon. Bron: natuur-wereld.be

Bovendien is het volgens de wet op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken. Het zijn veldvruchten en daardoor eigendom van de eigenaar van de grond.

In de winkel

Paddenstoelen die je koopt in de winkel, op de markt of bij een teler zijn veilig. Nederlanders eten per jaar zo’n 3 kilo paddenstoelen. En er is er steeds meer keuze. De witte champignon is de meest gegeten soort, maar ook cantharellen, oesterzwammen en shiitakes zien we steeds meer verschijnen in winkels en speciaalzaken. De meeste paddenstoelen zijn het hele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Paddenstoelen bakken of koken

Paddenstoelen uit de winkel kun je beter niet rauw eten. In paddenstoelen komt van nature de gifstof agaritine voor. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken.