Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is titaniumdioxide (E171) slecht voor de gezondheid?

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft in 2021 naar de veiligheid van de witte kleurstof titaandioxide (E171) gekeken. Er is in de periode voor 2021 veel onderzoek naar de stof gedaan. Het is niet uit te sluiten dat titaandioxide DNA kan beschadigen. Dat concludeerde de EFSA in mei 2021.

DNA-schade komt vaker voor, je lichaam herstelt dit meestal zelf. Maar soms lukt dit niet en dan kan DNA-schade in de loop van de tijd leiden tot kanker. Het is dus niet uit te sluiten dat titaandioxide op deze manier kanker kan veroorzaken. Het is nog niet duidelijk.

Om te vergelijken: van bijvoorbeeld alcohol en een hoge inname van bewerkt vlees is het wél duidelijk dat het de kans op kanker verhoogt.

Bij het ontstaan van kanker hebben naast de eigenschappen van een bepaalde stof ook andere factoren invloed. Zoals hoeveel iemand van een stof binnenkrijgt, genetische aanleg en zijn of haar levensstijl, bijvoorbeeld of iemand rookt.

Verbod op titaniumdioxide (E171)

Vanaf 7 augustus 2022 mogen fabrikanten geen voedingsmiddelen met titaandioxide meer in de handel brengen. Daarna kan het dus nog wel in de winkel liggen, tot de houdbaarheid is verlopen.

E171 kan bijvoorbeeld zitten in kauwgom

Wil je titaandioxide vermijden?

E171 kan zitten in producten zoals kauwgom, drop met een wit laagje en witte versiering op koek en gebak. Wil je weten of titaandioxide in een product zit en het mijden? Bijvoorbeeld omdat je het zekere voor het onzekere wilt nemen?:

  • Kijk op het etiket van eten en drinken. Daar staat ‘titaandioxide’, ‘titaniumdioxide’ of het nummer ‘E171’. Dit vind je in de ingrediëntenlijst achter het woord ‘kleurstof’.
  • Op verzorgingsproducten zoals tandpasta of lippenbalsem herken je titaandioxide aan het nummer CI 77891.
  • Voor voedingsmiddelen geldt dat titaandioxide vooral zit in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Denk aan snoep en koek. Voor deze producten buiten de Schijf van Vijf is al het advies: eet ze niet te veel en niet te vaak.

Voor alle producten geldt dat er ook genoeg soorten zijn zonder titaandioxide.