Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is titaniumdioxide (E171) slecht voor de gezondheid?

Onder wetenschappers is de laatste tijd discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van titaniumdioxide. Daarom wordt momenteel meer onderzoek gedaan naar de effecten van de stof. Bij normaal gebruik is titaniumdioxide (E171) in voeding veilig bevonden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Titaniumdioxide wordt in de wet titaandioxide genoemd. Daarom houden we deze term aan.

Waar zit titaandioxide (E171) in?

Het wordt in voeding als witte kleurstof gebruikt in producten zoals kauwgom, snoep en saus. Het heeft het E-nummer E171. Als de stof in een voedingsmiddel zit, dan staat dat op de verpakking en staat het vaak vermeld als E171.

Naast voedingsmiddelen wordt titaandioxide ook in andere producten gebruikt, zoals tandpasta, zonnebrandcrème en in textiel.

Inademing

Als je titaandioxide inademt (bijvoorbeeld via verf), dan is het mogelijk kankerverwekkend, blijkt uit onderzoek. Daarom mag het in bepaalde producten, zoals zonnebrandspray, niet gebruikt worden. Bij zonnebrandspray kunnen namelijk hele kleine druppeltjes ontstaan die je gemakkelijk kunt inademen.

Nanodeeltjes

Titaandioxide bestaat voor een deel uit nanodeeltjes, die ontstaan tijdens de productie. Dit zijn hele kleine deeltjes. Via voeding kun je dus titaandioxide-nanodeeltjes binnen krijgen.

Onder wetenschappers is nog discussie over de eventuele risico’s hiervan. Dat is de grootste reden dat er veel onderzoek gedaan wordt naar de stof. Een heel klein deel van de titaandioxide die je inslikt wordt door je lichaam opgenomen. Het is bekend dat dit slecht verwijderd wordt en zich in weefsels in je lichaam kan ophopen. Dit betekent niet dat er ook meteen een risico voor de gezondheid is, maar wel dat hier goed door wetenschappers naar gekeken moet worden.

Uitgebreid onderzoek

In 2016 en 2018 heeft de EFSA het additief titaandioxide uitgebreid onderzocht. Ze hebben vastgesteld dat het gebruik van de stof in voeding veilig is. In Frankrijk is echter bezorgdheid ontstaan over de veiligheid van de stof door een aantal onderzoeken bij proefdieren de laatste jaren. De stof zou mogelijk een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van darmkanker. De EFSA heeft ook uitgebreid naar deze onderzoeken gekeken, maar ze concluderen dat er geen goede nieuwe informatie gegeven wordt. De onderzoeken hadden hier niet voldoende kwaliteit voor of hadden te veel onduidelijkheden en onzekerheden om het oordeel aan te passen. Zo was bijvoorbeeld onduidelijk of de vorm van de stof die gebruikt was in het onderzoek wel dezelfde stof was die mensen ook echt via voeding binnen kunnen krijgen.

De onderzoeken hebben niets veranderd aan de conclusie van de EFSA dat het gebruik van titaandioxide als kleurstof in voeding veilig is. Het is wel zo dat, onder andere door deze onderzoeken, in de toekomst de stof en de effecten ervan heel goed onderzocht blijven worden.

In Nederland heeft het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook naar titaandioxide gekeken en de mogelijke relatie met darmkanker. BuRO adviseert de minister voor Medische Zorg en Sport om te overleggen met producenten van voedsel. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen minder van de stof binnen krijgen. Het is namelijk niet duidelijk hoeveel titaandioxide mensen precies binnenkrijgen en of het gebruik van de kleurstof de laatste jaren misschien wel is toegenomen. Ook geven ze adviezen om meer goed en geschikt onderzoek te doen naar de inname van de stof en de mogelijke effecten voor de gezondheid.

Voedingsadvies

Bij normaal gebruik zijn voedingsmiddelen met titaandioxide veilig volgens de EFSA. Normaal gebruik betekent dat je een product gebruikt zoals het bedoeld is. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld als je elke dag 50 kauwgompjes eet of een halve tube tandpasta opeet. De meeste voedingsmiddelen waar de kleurstof titaandioxide inzit, staan niet in de Schijf van Vijf, zoals snoep en saus. Voor deze producten geldt het advies: eet ze niet te veel en niet te vaak.