Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is titaniumdioxide (E171) slecht voor de gezondheid?

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft in 2021 opnieuw naar de veiligheid van de witte kleurstof titaandioxide (E171) gekeken. Er is de laatste tijd namelijk veel onderzoek naar gedaan. Een aantal van deze nieuwe onderzoeken laten zien dat E171 DNA beschadigt, andere onderzoeken laten dat niet zien. De EFSA kan daarom niet uitsluiten of titaandioxide het DNA beschadigt en stelt dat het niet veilig is.

DNA-schade komt vaker voor, je lichaam herstelt dit meestal zelf. Maar soms lukt dit niet en dan kan het leiden tot kanker. Voor titaandioxide weet de EFSA dus niet zeker of het schade aan DNA veroorzaakt. Het is daarom ook niet zeker of het kanker kan veroorzaken.

De Europese Commissie heeft samen met de lidstaten aangegeven dat het titaandioxide in voedingsmiddelen wil verbieden in Europa. Hoe dit verder vormgegeven wordt en hoe snel dit uitgevoerd wordt is nog niet bekend. Het Ministerie van VWS is voor Nederland betrokken bij deze beslissing.

E171 kan bijvoorbeeld zitten in kauwgom

Wil je titaandioxide vermijden?

E171 kan bijvoorbeeld zitten in kauwgom, drop met een wit laagje of witte versiering op koek en gebak. Wil je weten of er titaandioxide in je product zit en het nu al mijden? Bijvoorbeeld omdat je het zekere voor het onzekere wilt nemen? Hierbij een paar tips:

  • Kijk op het etiket van eten en drinken. Daar staat ‘titaandioxide’, ‘titaniumdioxide’ of het nummer ‘E171’. Dit vind je in de ingrediëntenlijst achter het woord ‘kleurstof’.
  • Op verzorgingsproducten zoals tandpasta of lippenbalsem herken je titaandioxide aan het nummer CI 77891.
  • Voor voedingsmiddelen geldt dat titaandioxide vooral zit in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Denk aan snoep en koek. Voor deze producten buiten de Schijf van Vijf is al het advies: eet ze niet te veel en niet te vaak.

Voor alle producten geldt dat er ook genoeg soorten zijn zonder titaandioxide.