Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is de BMI (Body Mass Index) van mijn kind gezond?

Wil je weten of je kind een gezond gewicht heeft? De BMI (Body Mass Index) geeft hiervoor een indicatie. De BMI wordt op dezelfde manier berekend als voor volwassenen. Alleen zijn de grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht zijn anders dan bij volwassenen. Daarnaast veranderen deze grenzen bij kinderen met de leeftijd mee en verschillen voor jongens en meisjes. Wanneer je de BMI-meter hieronder invult krijg je direct een advies voor je kind. De BMI-meter is voor kinderen vanaf 2 jaar.
Geslacht
Man   Vrouw
Leeftijd
Lengte
 cm
Gewicht
 kg
Zwanger   Lacterend
Berekenen
Berekenen

Voor kinderen onder de 2 jaar heeft de BMI bereken geen zin. Voor meer informatie bekijk ‘Gezond gewicht voor baby's’.


Wat te doen bij ondergewicht of (ernstig) overgewicht?

Vraag advies aan de huisarts, schoolarts of op het consultatiebureau wanneer je kind ondergewicht of (ernstig) overgewicht heeft. Ga niet zelf aan de slag om je kind te laten aankomen of afvallen. Het is namelijk belangrijk dat kinderen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om te kunnen groeien. Een arts kan je kind eventueel doorverwijzen naar de juiste zorgverlener voor hulp, bijvoorbeeld naar een kinderdiëtist of een kinderarts. Bij twijfels of vragen over het gewicht van je kind kan je altijd terecht bij de huisarts, schoolarts of het consultatiebureau.

BMI zelf berekenen voor kinderen

Je kunt de BMI zelf uitrekenen door het gewicht van je kind in kilo’s te delen door de lichaamslengte in het kwadraat. Je kind is bijvoorbeeld 1,20 meter lang en weegt 22 kilo, dan bereken je de BMI als volgt: 22 kilo / (1,20 x 1,20 meter) = 15,3.

BMI verschilt per leeftijd en geslacht

BMI grenzen veranderen met de leeftijd en verschillen voor jongens en meisjes. Dit komt vanwege groei en de verandering in spier- en vetmassa. In de afbeeldingen hieronder zie je hoe de BMI-grenzen veranderen met de leeftijd.

Hindostaanse kinderen

Voor kinderen van Hindostaanse afkomst worden andere BMI grenzen gebruikt. Zo zijn Hindostaanse kinderen bijvoorbeeld lichter door hun lichaamsbouw. Op de pagina Hindostaanse kinderen en BMI staat een overzicht van deze BMI grenzen met bijbehorend advies.

Lees meer over gezond gewicht voor je: