Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Zijn oliebollen gezond?

Rond de jaarwisseling zie je ze in de winkel, in kramen of op tafel: oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen. Hoeveel calorieën en vetten zitten daar eigenlijk in?

Deze tabel geeft inzicht en helpt kiezen:

Product

Calorieën (Kcal)

Totaal vet (gram)

Verzadigd vet (gram)

Appelbeignet (55 gram) 147 11 1,4

Kleine oliebol (65 gram)

161

6

1

Kleine oliebol met rozijnen (65 gram)

179

6

1

Appelflap (100 gram) 361 22 10

Appelbol (175 gram)

422

23

10

 

Zelf oliebollen maken

Traditioneel worden oliebollen gemaakt van (witte) bloem, gist en melk. Daarna worden ze gefrituurd.

Tips voor iets gezondere oliebollen:

  • Gebruik geen hard frituurvet, maar olie, zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie. Vloeibaar frituurvet uit een fles kan ook. Hierin zit veel minder verzadigd vet dan in hard frituurvet.
  • Stel de frituur in op 150 tot 175 °C, dan neemt je oliebol niet te veel olie op.
  • Bak de oliebollen goudbruin, maar niet te donker. In aangebrand eten zitten namelijk schadelijke stoffen (acrylamide en PAK’s).
  • In plaats van witte bloem, kun je ook volkorenmeel proberen.
  • Gebruik geen of weinig poedersuiker om ze te bestrooien.

Bereid je goed voor, en zorg dat je weet hoe je het vet op de juiste temperatuur moet krijgen. Bekijk onze frituurtips

Recepten

Oliebollen die jezelf maakt, kun je precies zo maken zoals jij ze het lekkerste vindt: met of zonder sukade, met of zonder rozijnen. Bekijk ons recept voor traditionele oliebollen

Afhalen

Liever niet zelf bakken? De meeste oliebollenbakkers frituren tegenwoordig in ‘gezonde’ olie of vloeibaar vet. Daardoor bevatten de oliebollen en appelbeignets minder verzadigd vet dan vroeger. Als je het beeldmerk  Verantwoord frituren ziet, betekent dat er vloeibaar vet gebruikt wordt om te frituren.
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.