Rond de jaarwisseling zie je ze in de winkel, in kramen of op tafel: oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen. Hoeveel calorieën en vetten zitten daar eigenlijk in?
Deze tabel geeft inzicht en helpt kiezen:
Zelf oliebollen maken
Traditioneel worden oliebollen gemaakt van (witte) bloem, gist en melk. Daarna worden ze gefrituurd.
Tips voor iets gezondere oliebollen:
- Gebruik geen hard frituurvet, maar olie, zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie. Vloeibaar frituurvet uit een fles kan ook. Hierin zit veel minder verzadigd vet dan in hard frituurvet.
- Stel de frituur in op 150 tot 175 °C, dan neemt je oliebol niet te veel olie op.
- Bak de oliebollen goudbruin, maar niet te donker. In aangebrand eten zitten namelijk schadelijke stoffen (acrylamide en PAK’s).
- In plaats van witte bloem, kun je ook volkorenmeel proberen.
- Gebruik geen of weinig poedersuiker om ze te bestrooien.
Bereid je goed voor, en zorg dat je weet hoe je het vet op de juiste temperatuur moet krijgen. Bekijk onze frituurtips.
Recepten
Oliebollen die jezelf maakt, kun je precies zo maken zoals jij ze het lekkerste vindt: met of zonder sukade, met of zonder rozijnen. Bekijk ons
recept voor traditionele oliebollen
Afhalen
Liever niet zelf bakken? De meeste oliebollenbakkers frituren tegenwoordig in ‘gezonde’ olie of vloeibaar vet. Daardoor bevatten de oliebollen en appelbeignets minder verzadigd vet dan vroeger. Als je het beeldmerk
Verantwoord frituren ziet, betekent dat er vloeibaar vet gebruikt wordt om te frituren.