Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Oliebollen

 deel dit recept

Zoek een ander recept

  • 12 personen
  • 30+ minuten
  • nagerecht

Ingrediënten

  • 500 ml halfvolle melk
  • 30 gram verse gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 gram rozijnen, krenten, sukade, oranjesnippers
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • olie

Bereiding

  1. Verwarm een deel van de melk tot deze lauwwarm is.
  2. Verbrokkel de gist in een kommetje en schenk de verwarmde melk erbij.
  3. Los de gist al roerend op en voeg de suiker toe. Laat dit 10 minuten op een warme plaats staan.
  4. Was de rozijnen en krenten. Snijd eventueel sukade en oranjesnippers klein.
  5. Laat de rest van de melk ook lauwwarm worden.
  6. Zeef de bloem met het zout in een kom.
  7. Klop het ei los.
  8. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet het gistmengsel, het ei en een deel van de melk erin. Roer dit enkele minuten krachtig tot alle klonten weg zijn. Voeg onder goed roeren meer melk toe tot een soepel beslag is ontstaan.
  9. Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers er door.
  10. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het 30 minuten op een warme plaats rijzen.
  11. Verwarm de olie tot 170° C.
  12. Houd 2 lepels of een ijslepel even in de olie en schep hiermee bollen beslag in de pan.
  13. Bak de oliebollen tot de bovenkant droog is en de onderkant bruin. Keer ze en bak de andere kant bruin.
  14. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een met keukenpapier beklede vergiet uitlekken. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Informatie over dit recept

Dit recept is een weekkeuze.

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 320 kcal 320 kcal
Eiwit 8 gram 8 gram
Koolhydraten 50 gram 50 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vet 10 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.