Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Traditioneel Brits recept met lamsvlees
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Kaas is vrij slecht voor het milieu. Om kaas te maken is veel land en energie nodig. Ook is de broeikasgasuitstoot hoog, wat niet goed is voor de aarde.

Om 1 kilo kaas te maken, is zo’n 9 à 10 liter melk nodig. Daarnaast moeten harde kazen, zoals Goudse kaas, maanden rijpen. Ook kost het energie om de opslagruimtes op de juiste temperatuur te krijgen. Dat heeft allemaal impact op het milieu.

Duurzaamheid dierlijke producten

Vlees heeft de hoogste milieubelasting van al ons voedsel. Rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, voert de lijst aan en is dus het slechtst voor de aarde van alle soorten vlees. Andere dierlijke producten zoals wit vlees (zoals kip), kaas, vis, eieren en zuivel (bijvoorbeeld melk en roomboter), staan ook hoog op de lijst.

Harde kaas of zachte kaas

Als je graag kaas wilt eten, maar wel een duurzamere keuze wil maken, dan kun je beter kiezen voor zachte kazen, zoals mozzarella, hüttenkäse en “zuivelspread”. Zachte kazen zijn duurzamer, omdat ze minder geconcentreerd zijn dan harde kaas, zoals Goudse of Leerdammer. Er wordt minder melk gebruikt om ze te maken, en ze bevatten meer water. Omdat er minder melk wordt gebruikt, vindt er minder CO2-uitstoot plaats, en is er minder land en energie nodig. En omdat de kazen niet maandenlang hoeven te rijpen zoals bij Goudse kaas, kost het ook minder energie.

Ter vergelijking: Voor 1 kilo Goudse kaas wordt ongeveer 9 a 10 liter melk gebruikt, voor 1 kilo feta of mozzarella ongeveer 5 tot 8 liter en voor een kilo hüttenkäse 4 liter.

In de onderstaande video vertelt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, welke keuzes je hebt als je kaas wilt eten en wilt letten op duurzaamheid.

Kaas in de Schijf van Vijf

Elke dag 40 gram kaas staat in de Schijf van Vijf (ongeveer 2 dunne plakjes). Maar kaas bevat ook veel verzadigd vet en zout, daarom staan niet alle soorten erin.

In de Schijf van Vijf:

  • 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout

  • Zuivelspread

  • Hüttenkäse

  • Mozzarella

  • Verse geitenkaas

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.