Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Streefgewicht kiezen

Een streefgewicht is voor iedereen anders. Het is belangrijk om een realistisch streefgewicht te kiezen, dat past bij je huidige gewicht en lengte.

Dit streefgewicht hoeft niet veel lager te liggen dan je huidige lichaamsgewicht. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht zorgt al voor gezondheidswinst. Om je streefgewicht te bereiken en op de lange termijn te behouden, raden we aan om niet meer dan ongeveer 0,5 kilo per week af te vallen.

Je streefgewicht bepalen

Om je streefgewicht te bepalen is de eerste stap jezelf wegen. Je baseert je streefgewicht namelijk op je huidige gewicht. Bedenk hoeveel je straks zou willen wegen. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht geeft al gezondheidswinst. Je kan je er fitter door gaan voelen.

Stel een realistisch streefgewicht vast bij het afvallen

Stel dat je nu 80 kilo weegt, dan behaal je al gezondheidswinst door 4 tot 8 kilo af te vallen. Hiermee komt je streefgewicht op 72 tot 76 kilo. Je streefgewicht hoeft dus niet extreem veel lager te liggen dan je huidige lichaamsgewicht: alle kleine beetjes helpen.

Wil je meer afvallen dan die 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht? Dat kan, maar zorg er wel voor dat je streefgewicht realistisch is. Dat wil zeggen dat het past bij je huidige gewicht en lengte. Dit kan je op de volgende manieren nagaan:

  1. Vul in de BMI-meter je streefgewicht in. Wordt de BMI te laag of aan de lage kant, dan is je streefgewicht te laag. Kies dan een hoger streefgewicht.
  2. Kijk naar je huidige BMI wanneer je je streefgewicht kiest. Voor sommige mensen is een gezonde BMI (tussen de 18-25) op korte termijn geen realistisch doel om na te streven. Onderzoek laat zien dat het moeilijk is om een gezond BMI te bereiken wanneer je BMI 30 of meer is. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht is dan een realistischer doel voor de korte termijn. Hoewel je BMI dan misschien nog niet in de gezonde categorie zit, heb je bijvoorbeeld een lager risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook kun je je dan al fitter voelen.
  3. Als je twijfelt of je streefgewicht realistisch is, kun je altijd advies vragen aan de huisarts of een diëtist.

Hoe snel kan ik afvallen?

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om gezond en minder te eten en meer te bewegen. We raden aan om ongeveer 0,5 kilo per week af te vallen. Misschien wil je sneller afvallen, maar een gezond voedingspatroon leer je het beste aan in kleine stappen. De kans dat je dit op de lange termijn volhoudt en een gezond voedingspatroon bijhoudt is groter. Houd er rekening mee dat je in het begin nog niet zo snel gewicht gaat verliezen. Om gezond af te vallen verander je jouw eetpatroon het best door kleine uitdagende stappen te maken. Door een aantal kleine stappen te vinden die bij jou passen en deze vast te houden, maak je je eetpatroon stap voor stap gezonder. Als je hiermee op een punt komt waarmee je voldoende mindert in je energie-inname, val je op den duur af.

Kijk naar voorbeelden van stappen die je kunt kiezen om gezond en langdurig af te vallen.

Streefgewicht berekenen: een voorbeeld

We gaan opnieuw uit van het bovenstaande rekenvoorbeeld: je weegt 80 kilo en wilt graag 8 kilo afvallen (10%) om je streefgewicht van 72 kilo te bereiken. Vermenigvuldig deze 8 kilo met 2 om het aantal weken te berekenen dat je nodig hebt om je streefgewicht te bereiken. Dit zijn in totaal (8 kilo x 2 =) 16 weken. Je gaat hierbij uit van 0,5 kilo gewichtsverlies per week.

Hulp bij afvallen

Het is niet altijd verstandig om op eigen houtje te gaan afvallen. Lees wanneer je beter naar de huisarts kan gaan om passende begeleiding te zoeken. Vervolgens kan je samen met deze begeleiding toewerken naar jouw streefgewicht.

Alle stappen bij het afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:
1. Gezond afvallen: de start
2. Gezond afvallen doe je zo
3. Op gewicht blijven