Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Afvallen doe je samen

Afvallen hoef je niet alleen te doen. Zelfs niet als niemand anders in je omgeving aan het afvallen is. Steun uit je omgeving is belangrijk.

Het is niet alleen fijn wanneer vrienden en familie achter je staan, het kan je op weg helpen naar een gezonder gewicht. Zet de stap en vraag hulp aan mensen waarvan je weet dat ze je steunen.

Afvallen doe je samen

Steun tijdens het afvallen

Samen eten en drinken is gezellig. Op welke manier kun je een taartje weigeren op een verjaardag of de zoutjes laten staan, terwijl de rest dat niet doet? Met deze stappen zorg je ervoor dat je omgeving jou kan gaan steunen.

Stap 1: vertel

Vertel de mensen om je heen dat je gaat afvallen en op welke manier. Zo passen ze zich sneller aan jouw eetpatroon aan. Ze houden rekening met je wensen en halen bijvoorbeeld geen calorierijke snacks voor je.

Stap 2: vraag

Vraag de mensen om je heen om je hierbij te steunen. Dat kan:

  • Emotioneel, zoals een schouder om op te leunen
  • Praktisch, door bijvoorbeeld op de kinderen te passen, zodat jij kunt gaan sporten
  • Inspirerend, zoek contact met anderen via social media, fora of afvalclubs bij jou in de buurt.
  • Samen sta je sterker. Kies daarbij mensen uit die dezelfde haalbare doelen stellen als jij.

Stap 3: zoek op

Zoek vooral vrienden en familie op die gezond eten makkelijker voor je maken. Het kost veel energie om steeds opnieuw ‘nee’ te moeten zeggen als je omgeving je toch steeds wil overhalen om mee te doen met het maken van ongezondere keuzes.

Onbegrip tijdens het afvallen

Als je mensen om je heen vertelt dat je aan het afvallen bent, letten ze over het algemeen extra op of je al afgevallen bent en geven ze je eerder complimenten. Misschien is niet iedereen in je omgeving behulpzaam en begripvol. Ze vinden je ‘ongezellig’ of ‘helemaal niet te dik’ en begrijpen niet waar je je druk over maakt. Wees daarom duidelijk en vastbesloten. Jij doet iets voor je gezondheid. Een opmerking terugkaatsen met een grapje kan helpen om het luchtig te houden.

Samen eten

Wist je dat we onze voedselkeuze vaak aanpassen aan onze tafelgenoten? Bijvoorbeeld om een goede indruk te maken? Onderzoek toont aan dat we tijdens sociale gelegenheden extra sterk letten op wat en hoeveel anderen om ons heen eten. Lees meer over hoe de invloed van je sociale omgeving invloed heeft op je voedingskeuzes.

Een gezonder huis

Woon je samen met anderen? Richt dan samen je huis gezonder in. De inrichting van een huis, kan stimulerend werken. Wil je weten of jullie huis je helpt om gezonder te kiezen? Doe de check hieronder! Je komt 23 vragen tegen achter de blauwe vierkantjes. Hoe meer je kunt zeggen ‘Dat klopt’, hoe gezonder je huis. Is een vraag niet van toepassing? Vul dan ‘Dat klopt’ in voor een juiste uitslag.

Naar welk e-mailadres wil je de tips mailen?

Tips mailen  
Door je thuisomgeving slim in te richten, help je jezelf bij gezond eten. Hoe helpt jouw huis je?

Start de check
voor gezinnen
zonder kinderen
Hoe helpt jouw huis je gezond te kiezen?
Ben je klaar? Ga naar jouw tips
Mail je tips
Meer tips...

Motiveer jezelf

Steun van anderen is belangrijk, maar wees ook niet te zuinig met complimentjes aan jezelf. Lees alles over hoe jij jezelf kan motiveren en help anderen met jouw gouden tip!

Alle stappen bij het afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:
1. Gezond afvallen: de start
2. Gezond afvallen doe je zo
3. Op gewicht blijven