Iedereen heeft het recht om als vanzelf gezonde en duurzame keuzes te maken. En dat overal waar je komt: in alle eetomgevingen. Denk daarbij aan het bedrijfsrestaurant, treinstation, tankstation, stadion, festivalterrein, ziekenhuis en het zwembad. Als eetomgeving kun jij in ruime mate in gezonde en duurzame keuzes voorzien én deze makkelijk maken. De Richtlijn Eetomgevingen laat zien hoe je dat stap voor stap bereikt.
Voedselkeuzes zijn complex en de inrichting van onze omgeving beïnvloedt deze keuzes. Veel mensen willen gezondere en duurzamere keuzes maken. Hoe help je ze daarbij?
Het Voedingscentrum stimuleert dat eetomgevingen zó zijn ingericht dat de gezonde en duurzame keuze volgens de Schijf van Vijf vanzelfsprekend is voor iedereen. We ondersteunen daarvoor partijen bij het toepassen van de Richtlijn Eetomgevingen. Dit doen we met adviezen en middelen.
Steeds meer partijen werken aan een gezondere en duurzamere eetomgeving. Zoals onderstaande initiatieven. Wil jij hier ook bijstaan? Of wil je aan de slag? Meld het via onze vraagpagina.
Wij adviseren gemeenten over wat zij kunnen doen om eetomgevingen gezonder en duurzamer te maken. Onze werkwijze helpt jouw gemeente om hier stap voor stap mee aan de slag te gaan.
NS Retail is al een tijd bezig om hun voedingsaanbod in de Kiosken, Julia's en de Huiskamers gezonder en duurzamer te maken. Wij geven advies over hun visie en plannen.
Bij Gezond Uit, een initiatief van JOGG, werken we met dagattracties aan het verbeteren van het aanbod. Wij leiden JOGG-Teamfit coaches op om begeleiding te kunnen bieden.
Goede Zorg Proef Je streeft naar een gezond en gevarieerd voedingsaanbod in ziekenhuizen voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Wij zijn kennispartner bij dit project.
Om gezond en duurzaam eten ook onderweg makkelijker te maken, denken we samen met tankstations mee over een gezonder voedingsaanbod rond snelwegen.
Sportlocaties en -evenementen zijn hard op weg om gezonder te worden. Samen met JOGG gooiden we een sportief sausje over de Checklist Richtlijn Eetomgevingen. Zo ziet dat eruit.
De maaltijdleveranciers van de Dienst Justitiële Inrichtingen volgen de Richtlijnen Schijf van Vijf. Alle gevangenen krijgen voldoende en gezonde voeding aangeboden.
Naast kennispartner in de initiatieven hier omschreven, denken we ook mee in wetenschappelijk onderzoek, zoals Supreme Nudge en de Regio deal Foodvalley.
Wij helpen alle soorten zorginstellingen met hun aanbod. Denk aan verpleeg- en verzorgingshuizen, zorgcentra, kleinschalige woonvormen én natuurlijk ook ziekenhuizen.
We stimuleren en inspireren de horeca te bewegen naar een gezonder en duurzamer aanbod. Onze menukaart helpt om een gezonder kindermenu op de kaart te zetten.
Al sinds 2003 maken scholen hun aanbod gezonder en duurzamer met hulp van onze Adviseurs Eetomgevingen. Alle scholen kunnen zich aansluiten bij de Gezonde Schoolkantine.
In een pilot met onder andere de WUR en JOGG werken scholen, gemeenten en ondernemers rondom de school samen aan gezonder aanbod.
Ook in de wijk (buurthuis, speeltuin, kinderboerderij) vind je ons terug met de JOGG-Teamfit werkwijze. Samen maakten we folders en een checklist gebaseerd op de Richtlijn Eetomgevingen.
Alle bedrijfsrestaurants van de overheid moeten bij een aanbesteding voldoen aan het Overheidsniveau Gezonde Catering van het Voedingscentrum. Wij begeleiden rijkscateraars hierbij.