Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ga voor gezond en duurzaam!

Iedereen heeft het recht om als vanzelf gezonde en duurzame keuzes te maken. En dat overal waar je komt: in alle eetomgevingen. Denk daarbij aan het bedrijfsrestaurant, treinstation, tankstation, stadion, festivalterrein, ziekenhuis en het zwembad. Als eetomgeving kun jij in ruime mate in gezonde en duurzame keuzes voorzien én deze makkelijk maken. De Richtlijn Eetomgevingen laat zien hoe je dat stap voor stap bereikt.

Invloed eetomgeving

Voedselkeuzes zijn complex en de inrichting van onze omgeving beïnvloedt deze keuzes. Veel mensen willen gezondere en duurzamere keuzes maken. Hoe help je ze daarbij?

Richtlijn Eetomgevingen

De Checklist Richtlijn Eetomgevingen helpt je het aanbod aan te passen richting de Schijf van Vijf. En om gezondere en duurzamere keuzes opvallend en aantrekkelijk te presenteren.

Betere keuzes

Om het aanbod gezonder en duurzamer te maken volgens de Richtlijn Eetomgevingen zorg je dat er meer betere keuzes zijn. Beter voor mens én milieu. Bekijk de uitleg.
 
 
 

Stel je vraag

Ons team van adviseurs heeft jarenlange ervaring en biedt graag de helpende hand bij de uitvoering in de dagelijkse praktijk. Kijk waar we jullie bij kunnen helpen!
 
 
 

Samen maken we gezond en duurzaam gewoon

Het Voedingscentrum stimuleert dat eetomgevingen zó zijn ingericht dat de gezonde en duurzame keuze volgens de Schijf van Vijf vanzelfsprekend is voor iedereen. We ondersteunen daarvoor partijen bij het toepassen van de Richtlijn Eetomgevingen. Dit doen we met adviezen en middelen.

Steeds meer partijen werken aan een gezondere en duurzamere eetomgeving. Zoals onderstaande initiatieven. Wil jij hier ook bijstaan? Of wil je aan de slag? Meld het via onze vraagpagina.

Gemeenten

Wij adviseren gemeenten over wat zij kunnen doen om eetomgevingen gezonder en duurzamer te maken. Onze werkwijze helpt jouw gemeente om hier stap voor stap mee aan de slag te gaan.

Stations

NS Retail is al een tijd bezig om hun voedingsaanbod in de Kiosken, Julia's en de Huiskamers gezonder en duurzamer te maken. Wij geven advies over hun visie en plannen.

Dagattracties

Bij Gezond Uit, een initiatief van JOGG, werken we met dagattracties aan het verbeteren van het aanbod. Wij leiden JOGG-Teamfit coaches op om begeleiding te kunnen bieden.

Ziekenhuizen

Goede Zorg Proef Je streeft naar een gezond en gevarieerd voedingsaanbod in ziekenhuizen voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Wij zijn kennispartner bij dit project.

Tankstations

Om gezond en duurzaam eten ook onderweg makkelijker te maken, denken we samen met tankstations mee over een gezonder voedingsaanbod rond snelwegen.

Sportlocaties

Sportlocaties en -evenementen zijn hard op weg om gezonder te worden. Samen met JOGG gooiden we een sportief sausje over de Checklist Richtlijn Eetomgevingen. Zo ziet dat eruit.

Gevangenissen

De maaltijdleveranciers van de Dienst Justitiële Inrichtingen volgen de Richtlijnen Schijf van Vijf. Alle gevangenen krijgen voldoende en gezonde voeding aangeboden.

Kennispartner onderzoek

Naast kennispartner in de initiatieven hier omschreven, denken we ook mee in wetenschappelijk onderzoek, zoals Supreme Nudge en de Regio deal Foodvalley.

Zorginstellingen

Wij helpen alle soorten zorginstellingen met hun aanbod. Denk aan verpleeg- en verzorgingshuizen, zorgcentra, kleinschalige woonvormen én natuurlijk ook ziekenhuizen.

Horeca

We stimuleren en inspireren de horeca te bewegen naar een gezonder en duurzamer aanbod. Onze menukaart helpt om een gezonder kindermenu op de kaart te zetten.

Scholen

Al sinds 2003 maken scholen hun aanbod gezonder en duurzamer met hulp van onze Adviseurs Eetomgevingen. Alle scholen kunnen zich aansluiten bij de Gezonde Schoolkantine.

Rondom scholen

In een pilot met onder andere de WUR en JOGG werken scholen, gemeenten en ondernemers rondom de school samen aan gezonder aanbod.

Buurtlocaties

Ook in de wijk (buurthuis, speeltuin, kinderboerderij) vind je ons terug met de JOGG-Teamfit werkwijze. Samen maakten we folders en een checklist gebaseerd op de Richtlijn Eetomgevingen.

Rijksoverheid

Alle bedrijfsrestaurants van de overheid moeten bij een aanbesteding voldoen aan het Overheidsniveau Gezonde Catering van het Voedingscentrum. Wij begeleiden rijkscateraars hierbij.

 
 

Eetomgevingen in de praktijk

Praktische tips van cateraars die werken aan een gezonder en duurzamer eet- en drinkaanbod. Bekijk de ervaringen van ARTIS, World Port Center en TU-Delft.

Eetvragen over catering

De vraag naar gezond en duurzaam eten groeit. Logisch dat je af en toe vragen hebt over wat een gezond én duurzaam aanbod is. Wij hebben een aantal veelgestelde eetvragen voor je op een rij gezet.
 
 

Lees ook:

  • Omgaan met verleidingen Elke dag maken we veel eetkeuzes. En die keuzes maken we niet allemaal bewust. Bijvoorbeeld geuren, reclame, aanbiedingen of een open koektrommel: het kan je allemaal verleiden...
  • Invloed fysieke omgeving op eetgedrag De leefomgeving bepaalt vaak direct of gezond gedrag mogelijk is. Met omgeving bedoelen we bijvoorbeeld thuis, school, buurt, werkplek, kantine, (tank)station en supermarkt.