Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Die rijke Oosterse smaak...
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Eieren bewaar je in de koelkast

Waarom? Presentator en tv-maker Eddy Zoëy en dr.ir.Jenneke Heising duiken het lab in en laten met een proefje zien waarom je eieren beter in de koelkast kunt bewaren.
Bekijk het filmpje

Quinoa

De zaden van de plant quinoa lijken op graankorrels en worden ook op die manier in de keuken gebruikt. Net als granen valt quinoa daarom in vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen. 

Quinoa kan dienen als vervanger van rijst of couscous. Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.

Biologische quinoa is te verkrijgen onder het EU biologisch-keurmerk. 

Omschrijving

Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden.

De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. In Nederland dient quinoa vooral als vervanger van rijst of couscous. Daarom valt quinoa onder vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar brood, granen, aardappelen, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen.

Herkomst

Quinoa komt uit Zuid-Amerika.

Bewaren

Quinoa blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart.

Gezondheidseffecten

Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat Quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.

Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Omdat quinoa geen graan is, bevat het geen gluten. Alleen zijn er wel regelmatig sporen van gluten te vinden op quinoa. Daarom kunnen mensen met coeliakie alleen quinoa eten waar een glutenvrij logo op staat. 

Veiligheid

Voor quinoa gelden dezelfde veiligheidsaspecten als bij granen en graanproducten.

Voedingsadvies

De Schijf van Vijf voor jou geeft adviezen gebaseerd op leeftijd en geslacht. Quinoa kan gegeten worden in plaats van rijst. 

De Schijf van Vijf voor jou:

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

Ik ben een: Mijn leeftijd is 

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.   

Keurmerk

Er is biologische quinoa verkrijgbaar onder het EU biologisch-keurmerk.

Duurzaamheidsaspecten

Voor quinoa gelden dezelfde duurzaamheidsaspecten als voor granen en graanproducten.