Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zoek een diëtist of gewichtsconsulent

Wil je een persoonlijk voedingsadvies? Of heb je vragen over een gezond gewicht of afvallen en ben je verder helemaal gezond? Dan kun je naar een diëtist of een gewichtsconsulent. Heb je een ziekte of aandoening waardoor je je voeding moet aanpassen of waarmee rekening moet worden gehouden, dan kan je voor voedingsadvies naar de diëtist.

Zoek een diëtist

De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte. De diëtist behandelt, adviseert en ondersteunt. Meer weten over wat een diëtist doet? Bekijk de video van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Er zijn 2 organisaties die een diëtistenzoeker via ons aanbieden. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Diëtisten Coöperatie Nederland.

Zoek een diëtist aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Zoek een gewichtsconsulent

Ben je helemaal gezond? Dan kun je met gewichtsproblemen of vragen over een gezond voedingspatroon ook naar een gewichtsconsulent:

  • je geen aandoeningen hebt, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, prikkelbare darm syndroom of andere darmziekten.
  • je geen verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten of diabetes, vanwege bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol of een te hoog bloedsuikergehalte.
  • je geen aanpassingen in je voedingspatroon moet maken om andere medische redenen, zoals een allergie of voedselintolerantie, of door ongewenst gewichtsverlies.
  • je middelomtrek niet te hoog is (voor vrouwen minder dan 88 centimeter en voor mannen minder dan 102 centimeter) en je BMI lager is dan 35.

Je kunt zonder verwijzing naar een gewichtsconsulent toe. Twijfel je of je beter naar een gewichtsconsulent of diëtist kan gaan? Je huisarts kan je adviseren welke begeleiding het beste past. Gewichtsconsulent is geen beschermde titel. Dat wil zeggen dat iedereen zich gewichtsconsulent mag noemen. Gewichtsconsulenten die een erkende opleiding hebben afgerond, werken volgens bepaalde richtlijnen en houden hun kennis op peil. Zij kunnen zich aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Daarom raden wij aan een gewichtsconsulent te zoeken die is aangesloten bij de BGN.

Zoek een gewichtsconsulent in je buurt

Rol van de huisarts

Soms is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan voordat je een diëtist of gewichtsconsulent bezoekt. Bijvoorbeeld wanneer je ongewenst afvalt of wanneer je vermoedt dat je een allergie of voedselintolerantie hebt. De huisarts kan dan eventueel verder onderzoek doen. Ook kan het nodig zijn dat je een afspraak met de huisarts maakt voor een doorverwijzing voor de juiste hulp. Zo kan de huisarts je bijvoorbeeld doorverwijzen om een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) te volgen. En mocht een diëtist of gewichtsconsulent denken dat het beter is om je gezondheid te laten checken bij de huisarts, adviseren zij je altijd om een afspraak te maken.

Vergoedingen

In veel gevallen krijg je vanuit je zorgverzekering een diëtist voor een aantal uur vergoed, bijvoorbeeld bij overgewicht, ondergewicht of een ziekte. Gewichtsconsulenten vallen soms onder een aanvullende verzekering. Bekijk alle mogelijkheden voor vergoedingen.

Meer informatie