Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Ondersteuning voor de kinderopvang

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt zeker voor een gezonde leefstijl. Er is dus een grote rol weggelegd voor de kinderopvang. 

De basis daarvoor is een goed voedingsbeleid. Wij geven de handvatten om je eigen voedingsbeleid te maken, aan te passen of aan te vullen. Daarnaast kun je medewerkers een scholing aanbieden en zijn er cursussen voor de ouders.

In 3 stappen naar een goed voedingsbeleid 

Om tot een compleet voedingsbeleid te komen, kun je eenvoudig deze stappen volgen:

Stap 1: Maak je voedingsbeleid 

Gebruik ons voorbeeld-voedingsbeleid (Word, 4,1 MB). Daarin staan ook belangrijke links naar meer informatie. Hij kan dienen als basis voor je nieuwe beleid. Je kunt hem in zijn geheel overnemen óf je kunt er delen uit gebruiken.

Nodig de oudercommissie uit om over het voedingsbeleid te praten. Daarvoor kun je deze  voorbeelduitnodiging (Word, 14 kB) gebruiken.   

Stap 2: Pas je inkooplijst aan

Nu weet je welke producten je wilt gebruiken in jouw kinderopvangorganisatie. Pas daar je inkooplijst op aan.

Stap 3: Communiceer je nieuwe voedingsbeleid

Zet de belangrijkste veranderingen op een rij. Wat zijn de gevolgen voor de medewerkers en voor de ouders? Licht ze vervolgens in. Om je te helpen hebben we (als Word-bestand, 16 kB):

Mogelijk zijn er ouders die vraagtekens hebben bij de veranderingen. Leg dan uit waarom de keuzes zo zijn gemaakt. Houd voet bij stuk. Je kunt aanhalen dat het Voedingscentrum de keuzes onderbouwt. Luister goed, leef je in, straal optimisme uit en respecteer de opvoedvisie van de ouders. 

Wat kun je nog meer doen?

Houd de ouders betrokken

Met onze leuke artikeltjes prikkel je ouders over het onderwerp voeding. Gebruik ze bijvoorbeeld in je nieuwsbrief, zet ze op je website of gebruik ze als input voor social media. Dit zijn ze (als Word-bestand, 2 MB):

Wil je handige tips en trucs voor het betrekken en stimuleren van ouders? Bekijk dan deze Toolkit van het RIVM.

Lees meer

Bestel gratis folders voor ouders

Voor ouders kun je de volgende folders online lezen en bestellen:

Scholing en workshop

Voor medewerkers bestaat er een handige scholing over onder andere gezonde voeding en hoe je daarover communiceert. 

Scholing voor medewerkers: Een gezonde start

De scholing  Een Gezonde Start is voor pedagogisch medewerkers en gastouders. Hierin leren zij hoe je samen met ouders en kinderen, een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt en zelf het gezonde voorbeeld geeft. 

Bij de scholing hoort een train-de-trainercursus, die (staf)medewerkers opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. De coach wordt hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt de eigen collega’s structureel in Een Gezonde Start. In de train-de-trainercursus leren deelnemers werken volgens de aanpak van Gezonde Kinderopvang, oefenen zij trainings- en communicatievaardigheden en doen ze actief kennis op over leefstijl.

De scholing is ook beschikbaar voor ROC-opleidingen Pedagogisch werk.

sluiten

Maak groentespreads voor op brood voor of mét de kinderen

3 heerlijke groentespreads