Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Handvatten voor een gezonde kinderopvang

Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt ook voor een gezonde leefstijl. De kinderopvang speelt daarbij een belangrijke rol. De basis voor een gezonde kinderopvang is een goed voedingsbeleid. Wij geven handvatten om je eigen voedingsbeleid te maken, aan te passen of aan te vullen. Ook vind je op deze pagina leuke kookactiviteiten en inspiratie voor gezond broodbeleg.

Hoe gezond is jouw kinderopvang? Doe de test!

Hoe ver is jouw organisatie met gezondheid en gezonde leefstijl? Doe de test en ontdek het.

In 3 stappen naar een goed voedingsbeleid

Om tot een compleet voedingsbeleid te komen, kun je eenvoudig deze stappen volgen:

Stap 1: Maak je voedingsbeleid

Gebruik ons voorbeeldvoedingsbeleid kinderopvang (Word, 4,3 MB) of voorbeeldvoedingsbeleid gastouderopvang (Word, 4,3 MB). Daarin staan ook belangrijke links naar meer informatie. Hij kan dienen als basis voor je nieuwe beleid. Je kunt hem in zijn geheel overnemen óf je kunt er delen uit gebruiken.

Nodig de oudercommissie uit om over het voedingsbeleid te praten. Daarvoor kun je deze voorbeelduitnodiging (Word, 14 kB) gebruiken.

Stap 2: Pas je inkooplijst aan

Nu weet je welke producten je wilt gebruiken in jouw kinderopvangorganisatie. Pas daar je inkooplijst op aan.

Stap 3: Communiceer je nieuwe voedingsbeleid

Zet de belangrijkste veranderingen op een rij. Wat zijn de gevolgen voor de medewerkers en voor de ouders? Licht ze vervolgens in. Om je te helpen hebben we (als Word-bestand, 16 kB):

Mogelijk zijn er ouders die vraagtekens hebben bij de veranderingen. Leg dan uit waarom de keuzes zo zijn gemaakt. Houd voet bij stuk. Je kunt aanhalen dat het Voedingscentrum de keuzes onderbouwt. Luister goed, leef je in, straal optimisme uit en respecteer de opvoedvisie van de ouders.

Houd ouders betrokken

Met onze voorbeeldteksten prikkel je ouders over het onderwerp voeding. Gebruik de teksten bijvoorbeeld voor jullie nieuwsbrief, zet ze op de website of gebruik ze als input voor social media. Bekijk en print ze hier: (als Word-bestand, 2 MB):

Bestel gratis folders voor ouders

Voor ouders kun je de volgende folders online lezen en bestellen:

Wil je meer handige tips voor het betrekken en stimuleren van ouders? Bekijk dan deze Toolkit van het RIVM. En bekijk de pagina 'Naar het kinderdagverblijf' voor ouders.

Welk eten en drinken kun je geven in de kinderopvang?

Wat kun je geven op brood, als drinken en tussendoor aan de kinderen in jouw kinderopvangorganisatie? We hebben de belangrijkste do's en don'ts in 3 overzichtelijke tabellen gezet. Handig!

Organiseer een kookactiviteit bij de kinderopvang of BSO

Samen koken met kinderen op de kinderdagopvang of BSO kan een onvergetelijke ervaring voor ze zijn. We hebben een aantal superleuke kookactiviteiten met recept-ideeën op een rij gezet die jouw locatie kan organiseren.

Koken met kinderen bij de kinderopvang (1-4 jaar)

Koken met kinderen (4-12 jaar)

Op gezondekinderopvang.nl vind je handige tips en trucs

Voedingscentrum is partner van Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang staat voor samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. Samen met andere kennis- en onderzoeksinstituten ondersteunen we kinderopvangorganisaties en gastouders met scholing en een praktische aanpak. Daarmee werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers.

Kijk op de website van Gezonde Kinderopvang. Daar vind je ook concrete activiteiten, voorbeelden en tips voor de dagopvang en bso.

Scholing voor medewerkers: Gezonde Kinderopvang

De scholing Gezonde Kinderopvang is voor pedagogisch medewerkers en gastouders. Hierin leren zij hoe je samen met ouders en kinderen, een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt en zelf het gezonde voorbeeld geeft. 

Bij de scholing hoort een train-de-trainercursus, die (staf)medewerkers opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. De coach wordt hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt de eigen collega’s structureel in Een Gezonde Start. In de train-de-trainercursus leren deelnemers werken volgens de aanpak van Gezonde Kinderopvang, oefenen zij trainings- en communicatievaardigheden en doen ze actief kennis op over leefstijl.

De scholing is ook beschikbaar voor ROC-opleidingen Pedagogisch werk.

sluiten