Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Aan de slag met beleid

Hebben jullie de kantine gezonder ingericht? Het vastleggen van jullie gezondere kantine in het schoolbeleid is een voorwaarde voor iedere zilveren, gouden of ideale kantine. Lees hier hoe jullie aan de slag gaan met het opstellen van (voedings)beleid.

Een voedingsbeleid opstellen doe je niet alleen maar samen met collega’s binnen jullie school, want dit vergroot het draagvlak voor het beleid. Meer over het oprichten van een werkgroep.

In 4 stappen (voedings)beleid opstellen

1. Teken de Ambitieverklaring

Met het tekenen van de Ambitieverklaring laten jullie zien dat jullie school zich gaat inzetten voor een gezonde eetomgeving op school. Na het tekenen van de Ambitieverklaring ontvangen jullie het collectiebord waarmee jullie aan iedereen op school kunnen laten zien dat jullie werken aan een gezonde eetomgeving voor jullie leerlingen en studenten.

2. Bepaal jullie visie en ambitie

In het voedingsbeleid schrijven jullie op wat jullie visie en ambitie omtrent voeding is. De visie is de kijk of mening van jullie school op gezonde voeding. Ambitie is het streven om een bepaald doel te bereiken omtrent gezonde voeding.

Voorbeeld visie en ambitie

Voorbeeld visie

'Wij maken onze leerlingen bewust van een gezonde leefstijl, maar zij kiezen uiteindelijk zelf.'

Voorbeeld ambitie

'Wij hebben als doel gesteld om elk schooljaar weer de gouden Schoolkantine Schaal volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen te behalen.’

sluiten

3. Bepaal de onderwerpen die jullie in het voedingsbeleid zetten.

Jullie kunnen het beleid zo simpel of groots maken als jullie willen, maar maak het passend bij de visie en ambities van jullie school. De volgende 2 punten moeten in ieder geval in het beleid staan.

 1. 'Onze kantine voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.'
 2. 'Ieder jaar brengen wij het aanbod en de uitstraling van de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomsten aan de directie.'

Daarnaast beschrijven jullie de onderwerpen die jullie belangrijk vinden en/of aandacht aan geven in de school. Wat doen jullie om gezond eten op school de normaalste zaak van de wereld te maken?

Inspiratie voor onderwerpen in het voedingsbeleid
 • Niveau van de Schoolkantine Schaal: is jullie ambitie zilver, goud of ideaal?
 • De Schoolkantine Held: wie is het aanspreekpunt voor voeding op jullie school?
 • Water(tap): hoe stimuleren jullie water drinken? 
 • Duurzaamheid, bijvoorbeeld vegetarische opties en afval recyclen. Tips wat jullie kunnen doen op gebied van duurzaamheid.  
 • Product specifieke afspraken, bijvoorbeeld: in onze kantine is altijd groente, fruit en volkorenbrood te koop.
 • Afspraken over grootverpakkingen/energiedranken: wel of niet mogen meenemen van energiedrank of grote verpakkingen van ongezondere producten, zoals snoep, koeken, frisdrank en chips. Beschrijf wat jullie doen als jullie leerlingen of studenten met grote zakken chips, koek of energydrink zien.
 • Pleinbeleid voor leerlingen of studenten tijdens schooltijden, bijvoorbeeld het wel of niet kunnen bezoeken van de supermarkt of snackbar tijdens pauzes.
 • Mobiele horeca, zoals foodtrucks of pizzabezorgers: wel of niet toegestaan op het schoolplein.  
 • Contact met aanbieders in de directe omgeving, zoals lokale horeca en supermarkten: hoe dragen zij bij aan een gezondere eetomgeving voor leerlingen en studenten?
 • Voedseleducatie: bekijk het gratis aanbod voor het  voorgezet onderwijs en mbo.
 • Eet- en drinkaanbod tijdens schoolevenementen, zoals ouderavonden en open dagen. Geef als school het goede voorbeeld.
sluiten

4. Maak jullie beleid zichtbaar voor iedereen

Zorg dat het beleid altijd beschikbaar en makkelijk toegankelijk is, bijvoorbeeld op de website of in de schoolgids. Zo kan iedereen het terugvinden en weten leerlingen, studenten, ouders en medewerkers hoe jullie als school bijdragen aan het stimuleren van gezonde en duurzame voedselkeuzes.

Tips om de gezonde schoolkantine te laten zien
 • Plaats in de schoolgids een algemeen stukje over jullie gezonde en duurzame schoolkantine met een verwijzing naar een kopje ‘Gezonde School(kantine)’ op de website.
 • Op de schoolwebsite plaatsen jullie het volledige voedingsbeleid. Zo kunnen jullie de informatie altijd up-to-date houden en er makkelijk naar verwijzen.
 • Hang het collectiebord met het Opstapje Ambitieverklaring en Schoolkantine Held op in jullie kantine. Zo zien alle leerlingen, studenten en medewerkers dat jullie werken aan een gezonde en duurzame schoolkantine.
 • Neem het onderwerp Gezonde School(kantine) op in jullie meerjarenvisie.
sluiten

Hulpmiddelen en inspiratie

Maak gebruik van onze hulpmiddelen met concrete handvatten en laat je inspireren.