Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde(re) visites, borrels en feestjes

Hoe verwen je je gasten zonder veel ongezonde snacks of hapjes? Hoe kun je je gezellig blijven borrelen zonder je te buiten te gaan aan de aangeboden bitterballen? En hoe voorkom je dat je meer gaat eten doordat je vrienden meer eten? 


Visite

Hoeveel eten zet je op tafel?

Wanneer vrienden of familie komen eten, kan het lastig zijn om in te schatten hoeveel eten je moet bereiden. Enkele tips:

  • Een boodschappenlijstje helpt je om goed te plannen. Zoek een recept dat geschikt is voor het aantal personen dat komt eten en koop alleen de aanbevolen hoeveelheden. Bekijk wat je nog in huis hebt en houd daar rekening mee zodat je in de supermarkt niet te veel koopt.
  • Je kunt de juiste porties koken door een keukenweegschaal of een maatbeker te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de hoeveelheid rijst of pasta die je nodig hebt afwegen. De aanbevolen portiegrootte op de verpakking helpt je ook om de juiste portie aan te bieden. Ook bij het kopen vis of vlees(vervangers) kun je letten op de aanbevolen hoeveelheid per persoon. Houd ongeveer 100 gram vlees of vis per persoon aan. 

Wat zet je op tafel? 

Natuurlijk wil je graag een goede gastheer of -vrouw zijn, maar liefde gaat niet altijd door de maag. Je wordt niet aardiger gevonden naarmate je meer eten op tafel zet. Door spaarzamer om te gaan met eten maak je het je bezoek ook makkelijker om minder te eten. Misschien zijn zij ook wel bezig op hun eten te letten en willen ze je niet kwetsen door alles af te slaan. Enkele tips:

  • Mensen zijn geneigd om meer te eten van grotere porties, zelfs als ze geen honger meer hebben. Wees je dus bewust van de grootte van de portie die je aanbiedt. Haal geen extra grote koeken in huis, maar serveer bijvoorbeeld een bijzonder koekje of chocolaatje. Een kleine, maar extra lekkere traktatie maakt ook indruk. En bij het avondeten valt het vaak niet eens op dat je een kleinere portie aanbiedt. Je kunt altijd nog wat extra’s aanbieden of mensen laten weten dat ze zelf nog wat mogen pakken als ze daar zin in hebben.
  • Wanneer je hapjes op tafel wilt zetten bij een borrel, denk dan ook eens aan gezonde alternatieven, zoals verschillende snackgroenten met een lekkere yoghurtdip of een bruin broodje met humus of tapenade. 

Samen eten

Wanneer je zelf bij vrienden of familie gaat eten, zal je waarschijnlijk ook geneigd zijn om meer te eten dan wanneer je alleen bent. De sociale druk om mee te doen kan dan ook best hoog oplopen. Hoe ga je daar mee om? Enkele tips:

  • Stel jezelf enkele vragen tijdens het eten. Het antwoord op deze vragen kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je eigen eetgedrag. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af: ‘eet ik wat ik wil eten?’ ,  ‘eet ik omdat iemand anders dat wil?’ of  ‘eet ik om een bepaalde indruk te maken?’. Pas je eetgedrag op basis van je antwoorden aan.
  • Maak het jezelf gemakkelijk: als de lekkere hapjes voor je neus staan, is het des te lastiger om niet steeds toe te happen. Help jezelf door niet precies bij de kaasjes en chips aan te schuiven. Is de serveerschotel met toastjes of warme hapjes per ongeluk op jouw tafel blijven staan? Deel ze dan even rond: jij hebt je praatje en je helpt de gastheer of -vrouw.
  • Continu ‘Nee’ zeggen tegen drankjes of een snack is echt niet nodig. Maar je kunt ook meedoen zonder uit de bocht te vliegen. Wissel alcoholische drankjes af met water en gun jezelf een bitterbal, maar laat de schaal ook gewoon eens aan je voorbij gaan.
  • Gezonder kiezen: je kunt bewust kiezen wat je wel en niet wilt nemen. Bijvoorbeeld: ga voor een stuk taart en wat snackgroente óf sla het stuk taart over en gun jezelf wat toastjes en chips.
  • Als je weet dat je naar een feestje gaat waar lekker en veel eten beschikbaar is, sla de lunch of avondmaaltijd dan zeker niet over, maar tafel ook weer niet te zwaar. Zo kun je gerust een aantal hapjes nemen, zonder je schuldig te voelen.

Als-dan-plannen

Wanneer je merkt dat je regelmatig iets eet terwijl je eigenlijk niets of iets anders wilt eten, dan kun je bedenken hoe je daarmee om wilt gaan. Om ervoor te zorgen dat je niet door de situatie overvallen wordt, kun je van tevoren een als-dan-plan maken. Stel dat je geen taart meer wilt eten op verjaardagen. Je kan dan een als-dan plan maken om je aan dit voornemen te houden. Bijvoorbeeld ‘als iemand mij een stuk taart aanbiedt, dan bedank ik hiervoor en zeg ik dat ik net gegeten heb’.