Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel moet ik drinken als oudere?

Voor een goede nierfunctie en voor een makkelijke stoelgang is het van belang om voldoende te drinken. Bij warm weer is het extra belangrijk om goed te drinken. Je hebt 1,5-2 liter vocht per dag nodig. Melk en karnemelk tellen ook mee. Als je ouder bent dan 70 raden we aan om 4 porties melk- en melkproducten te nemen.

Gezonde dranken

Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van calcium en de vitamines B2 en B12. Wil of kan je geen melk drinken dan is sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines een alternatief. Daarnaast adviseren we om 3 kopjes thee te nemen. De rest kun je aanvullen met water en maximaal 4 kopjes koffie zonder suiker. Frisdrank en sap bevat veel suiker en kun je beter niet te vaak drinken.

Tips om voldoende te drinken:

• Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd iets te drinken, bijvoorbeeld bij het ontbijt en de lunch een glas melk en bij het avondeten een glas water
• Maak drinkmomenten onderdeel van je dagelijkse routine, zoals een kopje koffie drinken na het boodschappen doen en om 3 uur een kopje thee
• Zet een kan water op tafel, zodat je er aan herinnerd wordt om te drinken

Extra aandacht voor drinken bij ziekte en warm weer

Over het algemeen zorgt het dorstgevoel ervoor dat je, ook op hogere leeftijd, voldoende drinkt. Voor ouderen die niet zo zelfredzaam zijn, last hebben van urine-incontinentie of verstopping is extra aandacht nodig voor voldoende vocht.

Bij warm weer is het extra belangrijk om er goed op te letten dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.
Lees meer hierover bij Hoe drink ik voldoende bij warm weer?