Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met listeria erin?

Als je een product hebt gegeten waar (misschien) de bacterie listeria in heeft gezeten, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen erg klein is.

Wel is het goed om op bepaalde symptomen te letten.

Symptomen listeria

De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie. Soms zijn de klachten mild zoals milde griepverschijnselen. Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken. Voor sommige mensen kan de bacterie gevaarlijker zijn en zij worden dan erger ziek, zoals hersen(vlies)ontsteking, bloedvergiftiging en bij zwangeren kan een miskraam optreden.

Risicogroepen zijn:

  • ouderen
  • zwangeren en daardoor het ongeboren kind
  • pasgeboren baby’s
  • mensen met minder afweer, door bijvoorbeeld behandeling van kanker, wanneer men ook andere ziektes heeft zoals diabetes of aids, door het drinken van veel alcohol of door ouderdom.

Tijdens de zwangerschap

Als je iets gegeten hebt waar mogelijk listeria in zat, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen zeer klein is voor jou of je kindje. Het is wel belangrijk om op de verschijnselen te letten. Mocht je koorts krijgen of twijfelen, ga dan naar de dokter.

Wanneer naar de dokter?

Heb je naast diarree ook koorts, of bloed en slijm in je ontlasting? Ga dan naar de dokter. Doe dat ook als je hevige koorts hebt en veel moet overgeven of dreigt uit te drogen. Je hebt uitdrogingsverschijnselen als je weinig moet plassen, veel dorst hebt en je suf voelt. Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangeren en zieken is het belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan.

Hoe ontstaat een voedselinfectie en hoe voorkom je het?

Een voedselinfectie, bijvoorbeeld door listeria, wordt vaak verward met een buikgriep of zomergriep. Hoe een voedselinfectie ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen, zie je in de onderstaande video.

Klachten melden

Denk je dat je ziek bent geworden door voedsel uit de winkel, snackbar of een restaurant? Meld dit dan direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.