Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met E. coli erin?

Als je een product hebt gegeten waar (misschien) de bacterie E. coli in heeft gezeten, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen klein is.

Symptomen E. coli besmetting

Er bestaan verschillende soorten E. coli bacteriën. In heel wat gevallen merk je niet eens dat je besmet bent met deze bacterie, maar van sommige soorten kun je ziek worden. Meestal is dit niet ernstig, vooral diarree komt veel voor.

Kinderen jonger dan 5 jaar en mensen boven de 65 jaar hebben meer kans om problemen met de nieren te krijgen. Ze worden dan slap, heel bleek en kunnen niet meer goed plassen. Dit wordt door artsen Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS) genoemd. HUS komt maar weinig voor en de meeste mensen worden weer helemaal beter.

Tijdens de zwangerschap

E.coli is een bacterie die jouzelf wel ziek kan maken, maar het brengt niet direct schade toe aan je baby. Mocht je klachten krijgen, let er dan vooral op dat je genoeg drinkt. Krijg je uitdrogingsverschijnselen of bloederige diarree en het houdt langer dan 2 dagen aan? Ga dan naar de huisarts. Het is wel belangrijk om bij zwangerschap altijd voorzichtig te zijn.

Wanneer naar de dokter?

Ga naar de huisarts als je uitdrogingsverschijnselen hebt en aanhoudende last van bloed bij de diarree. Je hebt uitdrogingsverschijnselen als je weinig moet plassen, veel dorst hebt en je suf voelt. Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangeren en zieken is het belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan.

Hoe ontstaat een voedselinfectie en hoe voorkom je het?

Een voedselinfectie, bijvoorbeeld door E. coli, wordt vaak verward met een buikgriep of zomergriep. Hoe een voedselinfectie ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen, zie je in de onderstaande video.

Klachten melden

Denk je dat je ziek bent geworden door voedsel uit de winkel, snackbar of een restaurant? Meld dit dan direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.