Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Frisse tonen van sinaasappel (bekijk ook de video)
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Krijgen dieren, gehouden voor biologisch vlees, antibiotica?

Ook biologisch gehouden dieren mogen met antibiotica behandeld worden. Net zoals in de gangbare veehouderij. Ook als biologisch gehouden dieren ziek worden, krijgen ze antibiotica toegediend.

Wat betekent de term 'biologisch'?

Producten mogen alleen ‘biologisch’ worden genoemd, als ze afkomstig zijn van dieren die beperkt met antibiotica zijn behandeld. Biologische veehouders zijn wel verplicht om zich extra in te spannen om ziektes te voorkomen. Ze gebruiken bij voorkeur natuurlijke of homeopathische geneesmiddelen.

Hoe vaak antibiotica

Volgens de normen mogen dieren die korter dan 1 jaar leven, zoals kippen en varkens, maar 1 keer met medicijnen worden behandeld. Voor langer levende dieren, zoals koeien, geldt dat ze maximaal 3 keer per jaar mogen worden behandeld. Gebeurt het vaker, dan wordt het vlees, de eieren of de melk nog wel verkocht, maar dan niet als biologisch product.

Wachttijd

In beide gevallen komt de antibiotica niet in het vlees of de melk terecht, omdat er na gebruik een wachttijd moet worden aangehouden. Bij biologisch gehouden vee is de wachttijd 2 keer zo lang als gangbaar.

In de onderstaande video vertelt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, meer over antibioticagebruik in de veehouderij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.