Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Krijgen dieren, gehouden voor biologisch vlees, antibiotica?

Ook biologisch gehouden dieren mogen met antibiotica behandeld worden. Net zoals in de gangbare veehouderij. Ook als biologisch gehouden dieren ziek worden, krijgen ze antibiotica toegediend.

Wat betekent de term 'biologisch'?

Producten mogen alleen ‘biologisch’ worden genoemd, als ze afkomstig zijn van dieren die beperkt met antibiotica zijn behandeld. Biologische veehouders zijn wel verplicht om zich extra in te spannen om ziektes te voorkomen. Ze gebruiken bij voorkeur natuurlijke of homeopathische geneesmiddelen.

Hoe vaak antibiotica

Volgens de normen mogen dieren die korter dan 1 jaar leven, zoals kippen en varkens, maar 1 keer met medicijnen worden behandeld. Voor langer levende dieren, zoals koeien, geldt dat ze maximaal 3 keer per jaar mogen worden behandeld. Gebeurt het vaker, dan wordt het vlees, de eieren of de melk nog wel verkocht, maar dan niet als biologisch product.

Wachttijd

In beide gevallen komt de antibiotica niet in het vlees of de melk terecht, omdat er na gebruik een wachttijd moet worden aangehouden. Bij biologisch gehouden vee is de wachttijd 2 keer zo lang als gangbaar.

In de onderstaande video vertellen we meer over antibioticagebruik in de veehouderij.