Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is 3-MCPD?

3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol) is een stof die zich kan vormen tijdens verhitting van vetrijke producten bij zeer hoge temperaturen. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan bij de productie (raffinage) van plantaardige oliën en vetten of bij de productie van sojasaus.

Waar zit 3-MCPD in?

MCPD-3 zit vooral in palmolie. Deze stof ontstaat tijdens de productie. Palmolie zit in veel voedingsmiddelen, zoals margarine (halvarine), sauzen, koek en gebak. De stof kan ook ontstaan bij de productie van andere plantaardige oliën en vetten, maar een stuk minder. Ook in andere voedingsmiddelen zoals sojasaus en gerookte vis zitten kleine hoeveelheden 3-MCPD.

Wat zijn de gezondheidseffecten van MCPD-3?

Dierproeven laten zien dat 3-MCPD op langere termijn schadelijk kan zijn voor de nieren, als de dieren regelmatig (te) veel van deze stof binnenkrijgen. Het is daardoor een ongewenste stof. Er loopt momenteel veel onderzoek om de vorming van deze stof zo veel mogelijk te voorkomen.

Er bestaat een toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor MCPD-3. De TDI is de hoeveelheid die je levenslang elke dag binnen mag krijgen, zonder dat dit slecht is voor je gezondheid. Meer binnenkrijgen dan de TDI heeft op korte termijn waarschijnlijk geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Maar als je continue meer binnenkrijgt, dan kan het wel een gezondheidsrisico vormen.

Moet ik producten met MCPD-3 mijden?

Je hoeft geen producten te mijden door MCPD-3. De meeste volwassenen krijgen niet meer binnen dan schadelijk is. Kinderen lijken wel wat vaker te veel binnen te krijgen. Dat blijkt uit een eerste onderzoek naar de inname van MCPD-3 uit 2016 van het RIVM en onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Het Voedingscentrum vindt het niet nodig om nu producten af te raden. Oliën en zachte vetten horen bij een gezonde voeding. Er bestaat nog maar weinig onderzoek naar MCPD. De stof heeft waarschijnlijk altijd in voedingsmiddelen gezeten. Maar dat weten we nu beter, omdat er betere analysetechnieken bestaan. Om te zien of er aangepaste adviezen nodig zijn is meer onderzoek nodig.