Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is aluminium in mijn eten en drinken gevaarlijk?

Aluminium komt van nature in veel producten voor. Het is dus onvermijdelijk dat je het binnenkrijgt. Dit is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk, omdat je lichaam het slechts in kleine hoeveelheden opneemt en via de nieren weer afvoert.

Hoe krijg je aluminium binnen?

Aluminium krijg je vooral binnen via je eten en het water uit de kraan. In veel voedingsmiddelen komt aluminium in kleine hoeveelheden van nature voor. Het gehalte in fruit en vlees- en visproducten is over het algemeen laag. In specerijen, kruiden, theebladeren en cacaobonen zit iets meer aluminium. Ook in bepaalde toevoegingen ( E-nummers) zoals kleurstoffen kan aluminium zitten. Wel is het gebruik van aluminium in additieven beperkt en aan strenge regels verbonden. Ook voor ons drinkwater zijn er maximale hoeveelheden aluminium vastgelegd. Wanneer er te veel aluminium in het water zit, komt dit niet bij ons uit de kraan.

Een andere belangrijke bron voor mensen is cosmetische producten zoals sommige soorten tandpasta of deodorant met aluminium.

Koken en bewaren in aluminium

Aluminium kan ook via kookgerei of verpakkingsmaterialen in kleine hoeveelheden in het voedsel terecht komen, omdat het namelijk oplosbaar is in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.

Aluminium in het lichaam

De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt is te weinig voor een vergiftiging. Maar bij mensen waarbij de nieren niet goed functioneren, kan aluminium zich ophopen in het lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld vaak aluminium kookgerei gebruikt, in combinatie met hele zure of zoute voedingsmiddelen of dagelijks deodorant met aluminium gebruikt kun je wel een aluminiumvergiftiging oplopen. Er kunnen dan schadelijke effecten optreden op het bot en het zenuwstelsel. Ook zijn er effecten op de vruchtbaarheid gevonden. In het verleden is er opschudding ontstaan over een mogelijk verband tussen de blootstelling aan aluminium en borstkanker of de ziekte van Alzheimer. Maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.