Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat helpt wel en niet tegen een kater?

Een kater is knap vervelend. Het is ook zonde van je tijd als je hoofdpijn hebt of misselijk bent. Hoe kom je er vanaf?

De reden dat je je zo ellendig voelt na een avondje flink doorzakken is vochtverlies. De alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor krijg je hoofdpijn. Wanneer de alcohol wordt afgebroken door je lichaam komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Dat je maagslijmvlies geïrriteerd is door de alcohol helpt ook al niet.

Wil je wel alcohol drinken, maar geen kater? Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken, dan kun je je daar makkelijker aan houden. Houd een ruime bodem in je glas, zodat je makkelijker een rondje over kan slaan. Verder is het belangrijk om een vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water

Wat werkt niet?

Sommige mensen vinden het fijn om eieren te eten als ze een kater hebben of een multivitamine te nemen. Als je je niet lekker voelt, moet je vooral doen wat je prettig vindt, maar deze dingen helpen niet tegen vochtverlies en ze zorgen niet dat je lever de alcohol sneller doet afbreken en verwerken. Dat geldt ook voor de zogenaamde anti-katerpillen of detoxdrankjes. Afwachten dus tot je lever klaar is met opruimen of beter nog: niet te veel drinken.

Wat werkt wel?

Voorkomen is beter dan genezen. Het beste middel tegen een kater is dan ook: niet drinken. Wees de BOB en geniet van je fitte ochtend. Wil je wel alcohol drinken, maar geen kater? Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken, dan kun je je daar makkelijker aan houden. Houd een ruime bodem in je glas, zodat je makkelijker een rondje over kan slaan. Verder is het belangrijk om een vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra drinken nodig. Er wordt wel gezegd dat je geen koffie zou mogen drinken, omdat je daarvan uitdroogt, maar dat klopt niet. Koffie levert ook vocht.