Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Waarom is het advies om mijn brood te besmeren?

Om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen, heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig.

Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert. Daarom adviseren we om het brood te besmeren met halvarine of margarine. 

Wat is halvarine?

Halvarine wordt gemaakt van met name plantaardige oliën en vetten en water. Aan halvarine worden vitamines A, D en E toegevoegd. Ook aan margarine en bak- en braadproducten worden deze vitamines toegevoegd.  

Waarom zijn vitamine A en D belangrijk?

Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam. Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van je huid, een goede werking van je ogen, voor de groei en voor de weerstand. 

Is roomboter eigenlijk een goed alternatief?

Roomboter bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziektes vergroot. Bovendien bevat roomboter veel minder vitamine D dan halvarine. 

Vernieuwd dieetboek 'Gezond afvallen'

Het dieetboek ‘Gezond afvallen’ staat vol caloriearme recepten, kennis over afvallen en dagmenu’s.