Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is alcoholvrij bier gezonder dan bier met alcohol?

Ja, alcoholvrij bier is een gezondere keuze dan bier met alcohol. Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent.

In alcoholvrije bier zit geen of maar heel erg weinig alcohol, op zijn hoogst 0,1%.

alcoholvrij bier staat niet in de schijf van vijf

Is alcoholvrij bier slecht voor je gezondheid?

Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2. Daarom kun je ze beter niet te veel en niet te vaak drinken.

Verder kan alcoholvrij bier zuren bevatten. Zuren zijn niet goed voor het glazuur van je tanden. Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller je gaatjes krijgt.

Wat zijn de voordelen van alcoholvrij bier?

Door alcoholvrij bier te drinken in plaats van bier met alcohol, vermijd je de negatieve effecten van alcohol voor je gezondheid.

Alcohol verhoogt onder andere het risico op een beroerte en bepaalde vormen van kanker. Ook bevat alcohol veel calorieën. Met alcoholvrij bier krijg je minder calorieën binnen. Zo bevat alcoholhoudend bier gemiddeld 45 kcal per 100 ml en alcoholvrij bier 26 kcal per 100 ml.

Mag mijn puber alcoholvrij bier drinken?

Wettelijk gezien mag aan jongeren onder de 18 alcoholvrij bier verstrekt worden, maar uit voorzorg kunnen jongeren beter geen alcoholvrij bier drinken. Als ouder kun je je kind dit ook beter niet geven. Het is namelijk onbekend of jongeren die alcoholvrij bier drinken mogelijk eerder beginnen met het drinken van bier met alcohol. Uit voorzorg kun je het daarom beter niet geven.

Mag je alcoholvrij bier als je zwanger bent?

Soms bevat alcoholvrij bier nog een klein percentage alcohol, maximaal 0,1%. Neem als je zwanger bent alleen 0,0% bier. Kijk goed op het etiket of het gaat om een biertje met 0,0% alcohol.