Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Alles over gezond eten voor en tijdens de zwangerschap

Dé app voor (aanstaande) ouders

Eten voor jou en je baby In de gratis app ‘GezondGroeien’ vind je antwoord op je vragen over gezonde voeding, tijdens je zwangerschap en voor je baby. Al meer dan 100.000 keer gedownload. Downloaden

Begeleid jij zwangere vrouwen voor je werk?

Ben je zwanger? Of wil je zwanger worden? Dan is het goed om extra op je eten en drinken te letten. Dat is goed voor jezelf, en voor je toekomstige baby.

Quiz: Eten en zwangerschap

Quiz: Eten en zwangerschap

Wat weet jij al over eten tijdens de zwangerschap? 

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Maar er zijn een aantal aandachtspunten. In deze quiz krijg je 8 vragen over eten en zwangerschap. Weet jij al waar je op moet letten?

Start

De gezonde zwangerschap

De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Voor een goede groei van je kind is het daarom belangrijk om gezond zwanger te worden. Dat houdt in: stop met alcohol drinken, slik foliumzuur en vitamine D, mijd sommige producten, eet gevarieerd en zorg voor een gezond gewicht.

Tijdens je zwangerschap blijf je natuurlijk gezond eten en houd je vast aan de bovenstaande aandachtspunten. Daarnaast is het belangrijk dat je vis eet, genoeg calcium en ijzer binnenkrijgt en niet te veel vitamine A. Verder is eten voor 2 niet nodig als je zwanger bent. Als je niet te veel eet, kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht. De dagmenu's geven ideeën over de inrichting van je eet-dag.

Last van zwangerschapskwaaltjes, zoals moeheid, verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid? Bekijk onze voedingstips.Voordat je baby geboren is, kun je je al voorbereiden op het geven van borstvoeding. Zoek tijdens je zwangerschap alvast een lactatiekundige bij jou in de buurt. Een lactatiekundige geeft ondersteuning bij het geven van borstvoeding. Zo kun je snel hulp inschakelen als je daar behoefte aan hebt. Kijk op de website van NVL Borstvoeding.

Lees je in op het geven van borstvoeding.

Bestel gratis het Infozien

Vol tips voor zwangeren

Het Infozien 'Gezond groeien' staat vol praktische informatie over voeding voor zwangere vrouwen en ouders met kinderen tot 1 jaar. Met tips, persoonlijke verhalen, dagmenu’s en recepten. 

Infozien bekijken