Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Vitamines voor je baby naast flesvoeding

Naast flesvoeding (kunstvoeding) heeft je baby extra vitamine D nodig. Wanneer je minder dan 500 milliliter kunstvoeding geeft, dan heeft je kindje ook extra vitamine K nodig.
Je begint met het geven van deze vitamines als je baby een week oud is. Je kunt speciale druppels met vitamine D en vitamine K kopen bij de apotheek of drogist. 

Zoveel heeft je kind nodig:
 
Wat?    Wanneer geef je dat?  Waarom?    Hoeveel?   Hoelang?  
Vitamine D   Altijd* Voor sterke botten     10 microgram**    Tot je kind 4 jaar is***  
               
Vitamine K    Alleen als je minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag geeft Voor een goede bloedstolling   150 microgram**    De eerste 12 weken 

* Ook al zit er vitamine D in flesvoeding, we raden toch aan om extra vitamine D te geven. Dan weet je zeker dat je kind voldoende vitamine D binnenkrijgt. Met een combinatie van vitamine D in flesvoeding en extra vitamine D-druppels zit je nog ruim onder de veilige bovengrens.
** Kijk op het flesje vitamine D hoeveel druppels dit zijn. 
*** Heeft je kind een donkere of getinte huid? Dan is extra vitamine D een leven lang nodig. Ga in dat geval na de vierde verjaardag van je kind dus gewoon door met het geven van vitamine D. 

Wat als je borstvoeding geeft?

Ga naar vitamines voor je baby naast borstvoeding
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.