Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 
Baby’s hebben een minder goede weerstand. Maak het flesje daarom op een hygiënische manier klaar en maak hem goed schoon. En als je van te voren een fles klaarmaakt: bewaar hem dan goed gekoeld en niet langer dan 8 uur.

Op de verpakking van kunstvoeding kunnen andere adviezen staan. Er staat bijvoorbeeld vaak dat je het water moet koken. Maar in Nederland is dat niet nodig, ook ongekookt is koud kraanwater veilig voor je kindje.

In deze video laat een kraamverzorgster een jonge moeder zien hoe je op een hygiënische manier flesvoeding bereidt voor je baby, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Kunstvoeding klaarmaken

 1. Was je handen.
 2. Zorg dat de fles goed schoon is.
 3. Kijk op de verpakking van de kunstvoeding voor de juiste hoeveelheid water en voeding.
 4. Vul het flesje met koud kraanwater. Informatie Je hoeft het water niet eerst te koken. Doe er nog geen poeder in.
 5. Verwarm de fles. Maak de fles niet warmer dan 30 tot 35°C. Er zijn 3 manieren om de fles te verwarmen. Kies de manier die jij het makkelijkste vindt.
 6. Flessenwarmer
  Een pannetje met warm water
  Magnetron
  Volg de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer. Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend water. Schud de fles zachtjes om de warmte goed te verdelen. Verwarm het flesje op maximaal 600 Watt. Fles 100 milliliter: 30 seconden. Fles 150 milliliter: 45 seconden. Fles 200 milliliter: 60 seconden. Schud de fles zachtjes om de warmte goed te verdelen.


 7. Voeg het poeder toe. Gebruik het schepje dat bij de verpakking zit voor de juiste hoeveelheid. Doe geen extra schepje of een schepje met een ‘kop’ erop in de fles. Dat is schadelijk voor je baby. Informatie
 8. Schud de fles rustig tot het poeder helemaal is opgelost.
 9. Controleer altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, dan is het goed. Als het te heet is, laat het dan even afkoelen.
 10. Laat je kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooi je weg.

Flesjes van tevoren klaarmaken

 • Maak maximaal 2 flessen van tevoren klaar volgens de stappen hierboven. Sla stap 5 over (het verwarmen van de fles).
 • Zet de flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
 • Let op dat de temperatuur in de koelkast op 4°C staat.
 • Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.

Onderweg


Neem geen klaargemaakte fles mee op reis. Je moet flesvoeding namelijk in de koelkast bewaren. Neem de juiste hoeveelheid babymelkpoeder mee, bijvoorbeeld in een speciaal melkpoeder-doseerdoosje. Daarin kun je in verschillende vakjes per voeding de juiste hoeveelheid meenemen. Warm water voor de flesvoeding kan mee in een thermosfles. Doe er gekookt water in. Dat koelt binnen enkele uren af tot warm water. Neem een flesje koud water mee om met het hete water te mengen als het nog te heet is.

Flesje schoonmaken

 • Spoel direct na het voeden de fles, ring en speen om met koud water.
 • Was ze daarna in de vaatwasser op minimaal 55°C of in heet sop met een speciale flessenborstel. Spoel de fles en speen na met warm water, om zeepresten te verwijderen.
 • Laat de fles, ring en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek.

Let op water wanneer…

…je naar het buitenland gaat

Niet overal is het kraanwater geschikt om flesvoeding mee te maken. Twijfel je aan de kwaliteit van het water? Kook het of gebruik een pak of fles mineraalwater. Op de verpakking staat vermeld als het geschikt is voor de bereiding van babyvoeding.

…je op vakantie bent geweest

Als je lange tijd van huis bent geweest, laat dan de kraan eerst even doorstromen.

…je loden leidingen hebt

In oude huizen kunnen nog loden waterleidingen zitten. Als je deze hebt, gebruik dan een fles of pak mineraalwater.

…je een privébron hebt

Gebruik geen water uit privébronnen voor het maken van flesvoeding, daarin kan te veel nitraat zitten.

Geschikt mineraalwater

Op de verpakking van mineraalwater staat over het algemeen of het geschikt is voor het maken van flesvoeding. Dat betekent dat er lage gehaltes nitraat, nitriet, natrium en fluor inzitten.
Eetwissel maken?
Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.