Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven. We noemen het ook wel kunstvoeding.

We beantwoorden verschillende vragen over het geven van een flesje:

Of je nou de fles of de borst geeft: je kindje heeft evenveel voeding nodig. Het enige verschil is dat je bij flesvoeding precies ziet hoeveel hij of zij krijgt. Hoe vaak je baby wil drinken, hangt niet af van borst- of flesvoeding, maar van zijn of haar behoeftes.

Flesvoeding of kunstvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven.

Huilen: honger of iets anders?

Soms is het lastig om als ouder te weten waarom je baby huilt. Wat als je baby erg veel huilt, of als je een huilbaby hebt? Of als hij darmkrampjes heeft? Als baby's honger hebben kun je dat zien aan bepaalde signalen die ze geven, bijvoorbeeld smakken. Zo herken je de signalen die je baby geeft.

Stuwing

Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven, krijg je er in je kraamweek toch mee te maken: je krijgt stuwing. De kraamverzorgende en de verloskundige zullen je helpen hier zo min mogelijk last van te hebben.

Van borst naar fles?

Geef je borstvoeding en denk je erover om (gedeeltelijk) over te stappen op kunstvoeding omdat het niet lekker loopt? Vraag jezelf af of er iets is dat je kunt doen om het makkelijker te maken. Het kan helpen om hulp in te schakelen. Een lactatiekundige kan je tips geven om de borstvoeding beter te laten verlopen. Vind een lactatiekundige bij jou in de buurt op website van NVL Borstvoeding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.