Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Bewaren en klaarmaken van moedermelk

Klaar met kolven? Je geeft de melk dan waarschijnlijk op een later tijdstip aan je kind. Baby’s hebben een minder goede weerstand. Bewaar je moedermelk daarom goed gekoeld en maak het op een hygiënische manier klaar.

Wil je eerst weten hoe kolven in zijn werk gaat? Lees meer over kolven

Moedermelk bewaren in flesjes en zakjes

Bewaar moedermelk in schone kunststof bakjes, speciale borstvoedingszakjes of flesjes. Wat je ook gebruikt: zet de datum erop en zet de melk in de koelkast. Heb je op je werk gekolfd? Zet dan daar de melk in de koelkast en neem de melk mee naar huis in een koeltas.

Bewaren in de koelkast

  • Zorg dat de koelkast op 4°C staat. Dan blijft de melk 3 dagen goed.
  • Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
  • Bewaren in de vriezer

  • Vries de melk direct in na het kolven. In een koelkast met 3 sterren (***) of 4 sterren (****) blijft de melk 6 maanden goed.
  • Vries de melk in kleine porties in, bijvoorbeeld in daarvoor geschikte moedermelkbewaarzakjes. Zo kun je makkelijker alleen de portie ontdooien die je nodig hebt.
  • Ontdooien

    • Komt de melk uit de vriezer? Ontdooi de melk het liefst in de koelkast. Dit heeft wel tijd nodig. Zet de bevroren melk bijvoorbeeld de avond ervoor in de koelkast. Heb je het snel nodig, houd de melk dan onder stromend lauwwarm water.
    • Gebruik ontdooide moedermelk binnen 24 uur.

    Ziet de melk er gek uit?

    Ontdooide moedermelk kan wateriger zijn en er kunnen vlokjes in drijven. Dat is normaal. Die vlokjes zijn de vetten in je melk. Het kan ook wat zurig ruiken. Dit komt door enzymen in de melk die alvast beginnen met de vertering van aanwezige vetzuren. De melk is dan niet bedorven. 

    Klaarmaken

    • Was altijd je handen en zorg dat de fles schoon is.
    • Verwarm moedermelk tot ongeveer 30 tot 35°C. Alle waardevolle stoffen blijven dan behouden. Liever te lauw dan te warm! Boven de 50°C gaan er beschermende stoffen verloren. Deze ideale temperatuur bereik je als volgt: 

    Melk opwarmen in de flessenwarmer

    Gebruik de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer.

    Als je moedermelk wil opwarmen met flessenwarmer, volg dan de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

    Melk opwarmen in een pan

    Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend water. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.

    Als je moedermelk verwarmt in een pannetje, controleer dan goed de temperatuur.

    Melk opwarmen in de magnetron

    Verwarm de moedermelk op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.

    Als je moedermelk verwarmt in de magnetron, let dan goed op de tijd en het aantal watt.

    Controleer de temperatuur

    Controleer altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, dan zit je goed. Als het te heet is, laat het dan eerst even afkoelen.

    Controleer altijd de temperatuur van de moedermelk met een druppeltje op de binnenkant van je pols.

    Niet opnieuw opwarmen of invriezen

    Moedermelk mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde moedermelk weg.

    Flesje schoonmaken

    • Spoel direct na het voeden de fles en speen om met koud water.
    • Was ze vervolgens in de vaatwasser op minimaal 55°C of in heet sop met een speciale flessenborstel. Spoel de fles na met warm water, om zeepresten te verwijderen.
    • Laat de fles en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek.
    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.