Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Yersinia enterocolitica

Yersinia enterocolitica is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Dit gebeurt niet vaak. Yersinia enterocolitica kan zitten in varkensvlees, melkproducten en in oppervlaktewater.   

Besmetting met Yersinia enterocolitica kan voorkomen worden door vlees goed gaar te maken, groente en fruit grondig onder stromend water te wassen en kruisbesmetting te vermijden.

Omschrijving

De bacterie Yersinia enterocolitica komt overal in de natuur voor. De bacterie leeft in omgevingen met of zonder zuurstof en is te vinden in levensmiddelen, in oppervlaktewater en bij veel dieren, vooral bij varkens. Yersinia enterocolitica veroorzaakt een voedselinfectie. Ziekte door deze bacterie komt niet veel voor.

Gezondheidseffecten

De voedselinfectie die ontstaat bij besmetting met Yersinia enterocolitica treft vooral jonge kinderen. Het zorgt meestal voor koorts, erge buikpijn en diarree. Hiernaast kunnen ook ontstekingen ontstaan, bijvoorbeeld van het maag-darmkanaal.    

In zeer uitzonderlijke gevallen ontwikkeld zich een bloedvergiftiging die dodelijk kan aflopen.

Veiligheid

De meeste besmettingen met Yersinia enterocolitica komen door varkensvlees en melk. De bacterie kan ook voorkomen in oppervlaktewater en zo eventueel groente en fruit besmetten. 

Yersinia enterocolitica overleeft goed bij lage temperaturen. Zelfs bij koelkasttemperatuur kunnen ze nog groeien. Ook kan de bacterie invriezen doorstaan. De bacterie overleeft hitte niet. 

Voedingsadvies

Om besmetting met Yersinia enterocolitica te voorkomen gelden de volgende adviezen: 
  • Maak vlees goed gaar. 
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water.  
  • Voorkom kruisbesmetting

Meer informatie

Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu: www.rivm.nl 
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl 
European Food Safety Authority: www.efsa.europa.eu