Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Chroom (chromium)

Chroom (chromium) is een spoorelement dat een rol speelt bij de werking van insuline en de koolhydraatstofwisseling. Over de precieze werking van chroom is nog weinig bekend. 

Chroom zit in groenten, fruit, volkoren graanproducten en in mindere mate in vlees en zuivelproducten.

Voor zover bekend komen tekorten aan chroom niet voor in Nederland. Er is onvoldoende bewijs dat extra chroom in de vorm van supplementen gunstig is voor het bloedsuikergehalte en de insulineafgifte, ook niet bij mensen met diabetes. 

Wat is chroom (chromium)?

Chroom, ook wel chromium genoemd, is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.

Waar zit chroom (chromium) in?

Chroom zit in groenten, fruit, volkoren graanproducten en in mindere mate in vlees en zuivelproducten. Onbekend is of chroom ook in andere voedingsmiddelen voorkomt, omdat er nog weinig onderzoek naar is gedaan.

Waarvoor heb je chroom (chromium) nodig?

Chroom speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam en de koolhydraatstofwisseling. Over de precieze werking van chroom is nog weinig bekend. Chroom wordt ook wel de glucosetolerantiefactor (GTF) genoemd. 

Er zijn aanwijzingen dat extra chroom in de vorm van supplementen gunstig is voor het bloedsuikergehalte en de insulineafgifte. Dit is nog niet bewezen en zou alleen gelden voor mensen met diabetes type 2.

De bewering dat chroom de eetlust zou verminderen is onjuist.

Hoeveel chroom (chromium) heb je per dag nodig?

De Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen voor chroom. In de Verenigde Staten wordt 25 tot 35 microgram per dag aanbevolen voor volwassen vrouwen en mannen.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan chroom?

Voor zover bekend komen tekorten aan chroom in Nederland niet voor. In het algemeen wordt aangenomen dat je voldoende chroom binnenkrijgt als je gezond en gevarieerd eet. 

Wat zijn de gevolgen van te veel aan chroom?

Er is niets bekend over de effecten van een grote hoeveelheid chroom in eten en drinken. Wel is bekend dat 1 milligram chroom per dag niet schadelijk is voor de gezondheid. Chroom komt in kleine hoeveelheden voor in voedingsmiddelen. In de meeste producten zit minder dan 5 microgram chroom per portie. In graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen.