Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Sinaasappelsap

Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo’n 4,5 suikerklontjes. 

Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten. Omdat bij het maken van sap voedingsstoffen verloren gaan kunnen ze vers fruit niet vervangen. 

Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk sap te drinken. 

Wat is sinaasappelsap?

Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. Ongeveer 50% van het gewicht van een sinaasappel bestaat uit sap. 

Sinaasappelnectar of sinaasappeldrank 

Sinaasappelnectar of sinaasappeldrank zijn geen 100% fruitsappen. Het sapgehalte moet op de verpakking staan. In deze producten moet minimaal 50% sap zitten. De rest van het sap bestaat uit water of een ander extract. Dit staat op het etiket. 

Is sinaasappelsap gezond?

Risico op overgewicht en diabetes type 2

In vruchtensap zit veel vruchtensuiker (fructose). In een glas of pakje sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker vergelijkbaar met zo’n 4,5 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus vrij veel suiker en daarmee ook calorieën binnen. Zo neemt het risico op overgewicht toe. Daarnaast is er goed onderbouwd bewijs dat het drinken van suikerhoudende dranken zoals sinaasappelsap het risico op diabetes type 2 verhoogt. Lees meer over de gezondheidseffecten van vruchtensap

Sap staat niet in de Schijf van Vijf. Fruit kun je beter eten dan drinken. Je kunt in plaats van sap water, thee en koffie zonder suiker drinken. Lees meer over dranken die wel in de Schijf van Vijf staan en over hoe je om kunt gaan met sap en andere producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

Vitamine C in sinaasappelsap

Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. De hoeveelheid vitamine C in sinaasappelsap varieert en hangt onder andere af van het sinaasappelras, de groeicondities, de bewerking en het transport.

Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. 

Overige voedingsstoffen in sinaasappelsap 

Bij de bereiding van sap gaan voedingsstoffen uit fruit verloren. De vitamine C die in sinaasappelsap zit krijg je al genoeg binnen als je 2 stuks fruit eet. In sap zijn bovendien de vezels die in fruit zitten verdwenen. In sinaasappelsap met vruchtvlees zitten wel vezels. 

Gebit

De zuren en suikers in sinaasappelsap kan leiden tot tanderosie en gaatjes. Lees hierover meer bij vruchtensap

Hoelang kun je sinaasappelsap bewaren?

Zelfgemaakte vruchtensappen kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Kijk voor een bewaaradvies voor sap uit de winkel op het etiket. Flessen sap kun je het beste in het donker bewaren, omdat anders het vitamine C-gehalte sneller terugloopt. Vitamine C wordt onder invloed van licht afgebroken.

Is sinaasappelsap duurzaam?

Onbewerkte, verse sinaasappelen hebben een lagere milieubelasting dan sinaasappelsap. Dit komt omdat er meer fruit en energie nodig is om sinaasappelsap te maken. De sinaasappels voor sap worden per boot of vrachtwagen naar Nederland vervoerd. Dat kost relatief weinig energie. De klimaatbelasting van sinaasappelsap is daardoor relatief laag.

Keurmerken

Sinaasappels met het Fairtrade keurmerk voldoen aan de normen van eerlijke handel. Sinaasappelsap met het Rainforest Alliance-keurmerk voldoet aan eisen voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ187 kJ
Energiewaarde in kcal44 kcal
Vet
Vet totaal0,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,0 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,01 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel0,3 g
Eiwit
Eiwit plantaardig1 g
Eiwit totaal1 g
Vitamines
Alfa-caroteen4 µg
Beta-caroteen5 µg
Beta-cryptoxanthine48 µg
Folaat equivalenten26,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne29 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,3 mg
Retinol activiteit equivalent3 µg
Vitamine B10,06 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,01 mg
Vitamine B60,041 mg
Vitamine C48 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,1 mg
Zeaxanthine28 µg
Overigen
Alcohol0 g
As0 g
Cholesterol0,0 mg
Water88 g
Koolhydraten
Koolhydraten9,1 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden8,9 g
Polysacchariden0,2 g
Natrium/zout
Natrium0,000 g
Zout0,000 g
Mineralen
Calcium11 mg
Fosfor22 mg
IJzer0,1 mg
Jodium1 µg
Kalium167 mg
Koper0,02 mg
Magnesium12 mg
Selenium0 µg
Zink0,07 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (CO2 eq)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.