Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met zilvervliesrijst voor extra vezels
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Natrium

Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout (natriumchloride). 0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout.

Natrium is nodig voor de vochtbalans van je lichaam en vervult een belangrijke rol bij het regelen van je bloeddruk. 

Het is niet goed om te veel natrium binnen te krijgen. Dit zorgt voor een hoge bloeddruk. In Nederland krijgen meeste mensen te veel natrium met de voeding binnen. 

Omschrijving

Natrium is een mineraal dat onderdeel is van keukenzout (natriumchloride). 

Natrium en zout worden in de praktijk door elkaar gebruikt. Op het etiket staat het zoutgehalte vaak vermeld als natrium per 100 gram. 0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout. 

Bronnen van natrium

Naast keukenzout vormen bijvoorbeeld ook natriumwaterstofcarbonaat (bakpoeder), mononatriumglutamaat (de smaakmaker vetsin), natriumbezoaat (conserveermiddel) en natriumfosfaten (stabilsator), bronnen van natrium in de voeding. 

Gezondheidseffecten

Natrium zorgt voor de vochtbalans van je lichaam, regelt je bloeddruk en regelt de prikkeloverdracht in spier- en zenuwcellen. Hierbij spelen ook de mineralen kalium, magnesium, chloride en fosfaat een belangrijke rol.

Te veel natrium

Natrium verhoogt de bloeddruk. Niet te veel natrium nemen heeft positieve gezondheidseffecten voor mensen met een normale bloeddruk en is extra goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Lees meer bij de gezondheidseffecten van  zout.

Voedingsadvies

Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Voor kinderen is dat minder.  

Deze waardes en meer voedingsadviezen lees je bij zout

Adequate inneming

Door het Institute of Medicine is een adequate inname (AI) vastgesteld. Deze is voor volwassenen 1,5 gram natrium per dag. Dit is de hoeveelheid die nodig is om de verliezen via onder andere urine en zweet onder normale omstandigheden aan te vullen. Op de leeftijd van 12 maanden is de nierfunctie volledig ontwikkeld. De AI is daarom vanaf de leeftijd van 1 jaar gegeven.

Leeftijd natrium per dag (gram)
1tot 3 jaar  1
4 tot 8 jaar 1,2
9 tot 50 jaar 1,5
51 tot 70 jaar 1,3
ouder dan 70 1,2
Hoeveel natrium je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid zout die je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Deze advieswaarden gelden niet voor personen die grote hoeveelheden zweet verliezen, zoals wedstrijdsporters of arbeiders in hoogovens. Omdat de voeding gemiddeld veel natrium (zout) bevat is compensatie met extra zout vanwege natrium verlies door extreem zweten niet snel nodig.

Etiket

Bij zout lees je meer over hoe natrium is aangegeven op het etiket

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.