Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met hartige bonenpuree
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen en heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties.

Magnesium zit in brood en graanproducten, groente, melk en melkproducten en vlees.

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Een overschot aan magnesium ontstaat alleen bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit.

Omschrijving

Magnesium is een mineraal dat voorkomt in brood en graanproducten, groente, melk en melkproducten en vlees.

Gezondheidseffecten

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties.

Magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Magnesium zit namelijk in veel voedingsmiddelen. Een magnesiumtekort is te herkennen aan:

  • algehele lusteloosheid of vermoeidheid
  • spierkrampen
  • hartritmestoornissen in extreme gevallen

Het is moeilijk vast te stellen of een magnesiumtekort de oorzaak is van deze verschijnselen. Stress kan bijvoorbeeld ook de oorzaak zijn. 

Te veel magnesium

Een overschot aan magnesium ontstaat alleen bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit. 

Bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, dus zonder de magnesium in je eten, kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan.

Categorie/leeftijd

Dagelijkse aanbevelingen van magnesium (milligram)

Kinderen

 

6-11 maanden

80

1-2 jaar

85

2-5 jaar

120

6-9 jaar

200

Mannen

 

9-13 jaar

280

14-18 jaar

350

19-50 jaar

350

50-70 jaar

350

> 70 jaar

350

Vrouwen

 

9-13 jaar

280

14-18 jaar

280

19-50 jaar

280

50-70 jaar

280

> 70 jaar

280

Zwangere vrouwen

280

Vrouwen die borstvoeding geven

280

 

Bron: Nordic Nutrition Recommendations 2012

 

Doe maar lekker groente

Je baby leert proeven! Tussen de 4 en 6 maanden is je baby toe aan zijn eerste hapje. Door veel verschillende soorten groente te proeven, went hij sneller aan de smaak. Wat kun je geven, hoeveel en hoe vaak?