Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De Gezondheidsraad geeft per voedingsstof aanbevelingen voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen worden vaak aangeduid als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Eten volgens de Schijf van Vijf zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is een maat om aan te geven hoeveel van een voedingsstof gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen stelt de Gezondheidsraad vast voor bijna alle vitamines en mineralen.  

De ADH bestaat voor verschillende bevolkingsgroepen. De behoefte van mannen, vrouwen en kinderen aan voedingsstoffen is namelijk anders. Ook van persoon tot persoon kan de behoefte flink uiteenlopen. Dat heeft te maken met verschillen in gewicht en in stofwisseling, samenhangend met erfelijke factoren. Daarom is er een ruime marge ingebouwd. 

Hoe bepaal je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

Elke voedingsstof draagt bij aan een proces in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van het lichaam en het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen. Aan de hand van deze processen wordt de gemiddelde behoefte bepaald. De algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) volgt weer uit gemiddelde behoefte.  

Hoe bereken je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

De ADH bereken je als [de gemiddelde behoefte + 2 x de standaardafwijking]. De ADH gaat uit van een statistisch normale verdeling. Het is de hoeveelheid van een voedingsstof die voldoende is om de behoefte van vrijwel een hele bevolkingsgroep te dekken. 97,5% van de bevolkingsgroep krijgt met deze waarde voldoende van de voedingsstof binnen. 

Waarom kunnen ADH’s  in andere landen verschillen van de onze?

ADH’s kunnen verschillen tussen landen en autoriteiten op het gebied van voeding. Dat komt door:

  • verschillen in voedingsgewoonten
  • verschillende interpretaties van gegevens 
  • gebruik van andere marges of andere waarden over de opname van vitamines en mineralen   

Europa streeft naar eenduidige aanbevelingen.   

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de maat om aan te geven hoeveel gezonde mensen van een bepaalde voedingsstof nodig hebben. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je de voedingsstoffen binnen die voldoen aan de ADH.
Bron: Gezondheidsraad (2003) publicatie nr 2003/04

Wat is het verschil tussen ADH en Referentie-inname op het etiket?

Op het etiket van levensmiddelen en voedingssupplementen staat vaak hoeveel procent de vitamines en mineralen van het product bijdragen aan de referentie-inname (RI). Dit is een soort etiketterings-ADH. RI’s zijn vastgelegd in de Europese wetgeving en kunnen afwijken van de Nederlandse ADH’s. Leeftijd en geslacht worden namelijk niet meegenomen en de waarden zijn op een andere manier afgeleid. Verschillen tussen landen worden wel meegenomen.

Hoe krijg je genoeg voedingsstoffen binnen?

Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. De producten die in Schijf van Vijf staan zijn bovendien volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor de gezondheid, omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen.

Wil je weten hoeveel je mag eten per dag volgens de Schijf van Vijf? Vul de Schijf van Vijf voor jou in. 

Let op: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden in de Schijf van Vijf voor jou gaan over voedingsmiddelen. De ADH zoals omschreven op deze pagina gaat over voedingsstoffen. Je krijgt genoeg van alle voedingsstoffen binnen als je eet volgens de Schijf van Vijf.

Een inname lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hoeft niet te leiden tot een tekort. Niet iedereen heeft namelijk evenveel van een bepaalde voedingsstof nodig.