Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pluk de winter
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Adequate inname (AI)

Het niveau van adequate inname (AI) is een schatting van de laagste hoeveelheid voedingsstoffen die voor vrijwel alle mensen voldoende is.   

Deze waarde geldt als er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld kan worden.

Omschrijving

De adequate inname (AI) is de laagst bekende hoeveelheid van een  voedings­stof die voor vrijwel alle personen in een bepaalde bevolkingsgroep voldoende is. Een bevolkingsgroep is bijvoorbeeld mannen, vrouwen of kinderen. 

De AI geldt voor sommige voedingsstoffen waarvan er geen gemiddelde behoefte bekend is. Dan kan ook geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid worden afgeleid.  

Bepalen van de adequate inname

Voor het vaststellen van de adequate inname wordt de beschikbare onderzoeks­data gebruikt. Omdat er rekening gehouden moet worden met het gebrek aan bepaalde data, zal de AI hoger zijn dan de daadwerkelijke ondergrens die nodig is om een persoon gezond te houden.   

Voor zuigelingen geldt de hoeveelheid voedingsstof in de moedermelk van een gezonde, goed gevoede moeder als basis van de AI. Voor jongere leeftijdsgroepen zijn er onvoldoende gegevens. Bij deze bevolkingsgroep is de AI gebaseerd op de aanbevelingen voor zuigelingen en volwassenen. 

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.