Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Mercimek köftesi (Turkse linzenballetjes)

Mercimek köftesi (Turkse linzenballetjes)

Dit recept is gemaakt door Emine Taskiran. Emine: "Deze linzenballetjes zijn een voedzame plantaardige snack. Het smaakt heerlijk bij thee, kan je eten tijdens lunchtijd en is een perfect borrelhapje."

  • 8 personen
  • 30+ minuten
  • voorgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 100 gram fijne bulgur
  • 1 middelgrote ui
  • 50 gram peterselie
  • 6 stengels lente-ui
  • 3 bladen kropsla
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel gedroogde munt (optioneel)
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 2 theelepels tomatenpuree zonder zout
  • 1 theelepel sumak (optioneel)
  • zwarte peper
  • 1 citroen

Bereiding

  1. Was de linzen en kook ze in 600 ml water in 30 minuten gaar.
  2. Haal de pan van het vuur, voeg de bulgur toe, meng het door de linzen en doe de deksel erop. Laat 15 minuten staan. 
  3. De bulgur gaart in de pan die nog heet is van het koken van de linzen.  
  4. Pel de ui en snijd hem fijn.
  5. Was de peterselie en snijd de takjes fijn.
  6. Was de lente-ui en snijd de stengels fijn. 
  7. Was de slabladen.
  8. Verwarm de olie in een pan en bak de ui 2 minuten op middelhoog vuur.
  9. Voeg het komijnzaad, gedroogde munt en chilivlokken toe en bak een minuut.
  10. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
  11. Doe het vuur uit en voeg de linzen, bulgur, sumak en zwarte peper toe. 
  12. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de lente-ui en de peterselie toe.
  13. Rol kleine balletjes van het mengsel en serveer ze in sla en met citroensap.

Ingrediënten over?

Bulgur over? Het past perfect bij deze aubergine met notengehakt. 

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten!Emine Taskiran schrijft recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Emine

Sarma (gevulde wijnbladeren)
Pide (brood)
Kizartma (gegrilde groente)
Balik Ekmek (broodje gegrilde makreel)
Incir Uyutmasi (Turkse vijgenpudding)
Havuclu kabakli meze (yoghurtdip met courgette en wortel)

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Ui is deze maand (september) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 185 kcal 185 kcal
Vet 6 gram 6 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Koolhydraten 20 gram 20 gram
Waarvan suikers 3 gram 3 gram
Vezels 8 gram 8 gram
Eiwit 8 gram 8 gram
Zout
< 0.1 gram < 0.1 gram
Print dit recept
Deel dit recept